Ten tort robiłam na 2 urodziny dla chłopca, ale ta tematyka ucieszy też dziewczynki - wszystko zależy od zainteresowań. Tort jest na tradycyjnym biszkopcie, przełożony masą ananasową z nuta lemon curdu i kokosową z migdałami. Pociąg wykrojony jest z biszkoptu maderskiego. Torty z lukrem plastycznym najbardziej mi smakują z kwaśnymi masami, co tego połączenia nie do końca byłam przekonana - ale to były bardzo dobre smaki, szczególnie dzięki przełamaniu słodyczy lemon curdem. Bez względu na dekorację - polecam tort na każdą okazję.
SKŁADNIKI: forma 24 x 34 cm
biszkopt: forma 24 x 34 cm
8 jaj
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
1 szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
biszkopt maderski: forma ok.12 x 30
175 g masła - miękkie
175 g cukru pudru
225 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3 jaja
otarta skórka z 1 cytryny
175 g masła - miękkie
175 g cukru pudru
225 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3 jaja
otarta skórka z 1 cytryny
Krem ananasowy:**
1 puszka ananasa (ok. 340 g po odsączeniu)
budyń śmietankowy, ananasowy
1 cytrynowa galaretka
250 g masła - temp. pokojowej
krem:
krem kokosowo - migdałowy:
400 ml mleka kokosowego 16 - 17% tłuszczu***
budyń kokosowy:
200 ml wody kokosowej (uzyskanej z powyższej ilości mleka kokosowego)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanejkrem:
200 ml śmietanki kokosowej (uzyskanej z powyższej ilości mleka kokosowego)
250 g mascarpone - mocno schłodzone
budyń kokosowy (powyższy)
1 szklanka wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
lemon curd - ok. 200 ml
ponadto:
masa maślana do obłożenia tortu z 600 g cukru pudru
lukier plastyczny z 1,5 kg cukru pudru
kawałek makaronu spaghetti - do usztywnienia komina
biszkopt maderski z powyższych składników - upieczony w formie ok.12 x 30
barwniki spożywcze: czarny, czerwony, niebieski, żółty
PLAN PRACY - przykładowe wykończenie w piątek
Wtorek:
PRZYGOTOWANIE:****
PLAN PRACY - przykładowe wykończenie w piątek
Wtorek:
- upiec biszkopty. Zrobić szablony na pociągi. Zrobić lemon curd, jeśli nie mamy gotowego
- rano przygotować masy, przełożyć nimi tort i schłodzić. Wykroić pociąg, złożyć zlepiając elementy lemon curdem, albo inną masą - schłodzić.
- po schłodzeniu tortu przygotować masę maślaną i obłożyć nią od razu, dokładnie cały tort i pociąg. Zostawić na kilka godzin do stężenia, albo na noc.
- zagnieść lukier plastyczny.
- obłożyć tort lukrem plastycznym. Zagnieść lukier z barwnikami.
- obłożyć i wykończyć pociąg.
PRZYGOTOWANIE:****
- Upiec biszkopt z powyższych składników wg przepisu na: biszkopt bez środków spulchniających.
- Upiec biszkopt na pociąg z powyższych składników t.j z połowy porcji wg przepisu: biszkopt maderski.
- Zrobić lemon curd, z połowy ilości wg przepisu na lemon curd
- Masa ananasowa: ananasa odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Uzyskany płyn uzupełnić wodą do ilości 500 ml. - ugotować na nim budyń. Od razu po zagotowaniu, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia i od razu dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
- Masa kokosowa: z ustanego mleka kokosowego zlać znad śmietanki kokosowej - wodę kokosową. Śmietankę chłodzić, a na wodzie kokosowej ugotować budyń, dodając do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Budyń schłodzić mieszając od czasu do czasu. Śmietankę kokosową i mascarpone wymieszać łyżką i ubić mikserem z łopatkami. Dodać do budyniu łącząc stopniowo, wsypać wiórki i płatki migdałów i wymieszać delikatnie.
WYKONANIE:
- Biszkopt przekroić na trzy blaty. Nie nasączałam, bo robiłam ze świeżo upieczonego biszkoptu, a kremy i tak są wilgotne. Przy biszkopcie wcześniej upieczonym dobrze byłoby go trochę zwilżyć. Na jeden blat rozprowadzić lemon curd, na to krem ananasowy, przykryć drugim, na nim rozsmarować krem kokosowy. Tort schłodzić.
- Z biszkoptu maderskiego wyciąć pociąg. Największy fragment wycinałam z klocka o wymiarach wys. 6, długość 14 i szerokość 7. Przód pod walcem zrobiłam na wys 4,5 cm. Walec o wymiarach 10 x 5,5 x 5,5 cm ścięłam na dł. 8 średnica 4 cm. Następnie dołożyłam 3 cm. (2 x 1,5 cm.) wysokości za walcem i dołożyłam jeszcze węglarkę (robiłam metodą prób i błędów można te elementy od razu dołożyć do pierwotnych wymiarów, ale bardzo smakował przełożony). Oddzielne elementy złączyć masą maślaną lub lemon curdem - schłodzić.
- Zrobić masę maślaną wg przepisu na moim blogu, przy opisie na lukier plastyczny. Obłożyć nią tort i pociąg - dokładnie uszczelniając.
- Zagnieść lukier plastyczny wg przepisu na: lukier plastyczny. Przechowywać w temp. pokojowej szczelnie owinięty folią samoprzylepną i umieszczony w szczelnym pojemniku.
- Rozwałkować na grubość ok. 3 mm ok. 3/4 porcji lukru. Tort zwilżyć odrobiną wody, obłożyć lukrem tort, wygładzić. Resztki lukru zebrać wymieszać z barwnikami, białego lukru zostawić trochę, resztę wymieszać z barwnikami w orientacyjnych ilościach.
- Pociąg obłożyć prawie cały - poza przodem - niebieskim lukrem. Udekorować wg zdjęć. Jeśli coś będzie niejasne - proszę o pytania.
*z tej ilości sporo zostanie - można zrobić mniej i w mniejszej formie.
** kremu może być trochę mniej - wystarczy 3/4 porcji, ale nie ma jak tego dzielić. Ja zawsze robiąc tort przekładam resztki biszkoptu, albo oddzielnie upieczony biszkopt resztkami masy.
***takie mleko ja użyłam, nie wiem ile mają inne. Mleko schłodzić w lodówce odwrócone do dołu otworem.
** kremu może być trochę mniej - wystarczy 3/4 porcji, ale nie ma jak tego dzielić. Ja zawsze robiąc tort przekładam resztki biszkoptu, albo oddzielnie upieczony biszkopt resztkami masy.
***takie mleko ja użyłam, nie wiem ile mają inne. Mleko schłodzić w lodówce odwrócone do dołu otworem.
**** Nie lubię robić dużo odwołań do innych przepisów, ale w tym poście jest dużo opisu - to nie chcę już gmatwać.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz