9 czerwca 2016

Zielona tarta z truskawkami na kremie z białej czekolady

Zielone ciasto tarty jest z młodym jęczmieniem i marcepanem - z przepisu na moje (i nie tylko) ulubione ciasteczka. Oczywiście nie musicie robić jej z dodatkiem młodego jęczmienia, w miejsce ilości jęczmienia dodać zwykłą mąkę lub kakao. Najlepsze na tarty ciasto - to z marcepanem, ma piaskową, delikatną strukturę, jest aromatyczne. Dodatek proszku z młodego jęczmienia nie tylko dla efektów wizualnych, ale zdrowotnych. Do tego krem - mus z białą czekoladą, delikatny i prosty do zrobienia - bardzo słodki, doskonały do połączenia z kwaśnymi owocami. Do tego typu tart polecam żel, którym smaruje się owoce dla utrwalenia, a po za tym lśniące i zachowują swój świeżość.

SKŁADNIKI: średnica 27 cm

ciasto:
200 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
70 g masy marcepanowej 
łyżeczka ekstraktu wanilii - opcjonalnie
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki
8 łyżeczek (40 ml) młodego jęczmienia w proszku

krem:

125 g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek mleka (podzielone 2 +3)
nasiona z 1/2 laski wanilii - opcjonalnie
500 ml śmietany kremówki 36 % - mocno zimna, schłodzona z naczyniem

na wierzch:
ok. 3/4 kg truskawek

żel do owoców: - opcjonalnie
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:


ciasto:
  • Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Do masy marcepanowej dodać trochę masy maślanej - dobrze rozetrzeć razem. Potem zmiksować wszystko razem.
  • Mąkę wymieszać z  proszkiem z młodego jęczmienia, wysypać na stolnicę* - przesiać. Do tego dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto. 
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć  do lodówki, żeby łatwiej było rozwałkować. Schłodzone rozwałkować między dwoma kawałkami folii - wyłożyć formę tarty, schłodzić. Nakłuć całe ciasto widelcem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 190º C - do przyrumienienia brzegów. Wystudzić.
WYKONANIE:
  1. Krem: 1. Białą czekoladę posiekać, ustawić z naczyniem nad parą, jak zmięknie dodać 2 łyżki gorącego mleka - mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - nie trzymać cały czas nad parą. 2. Rozpuścić żelatynę: zalać 3 łyżkami zimnego mleka - zostawić na chwilę do napęcznienia i wstawić z naczyniem do wrzącej wody. Żelatynę dodać do czekolady, dodać wanilię - połączyć. 3. Ubić na sztywno śmietanę - mikserem na najwyższych obrotach. Łyżkę ubitej śmietany dodać do mieszaniny czekolady z żelatyną, szybko wymieszać i połączyć mikserem z całą śmietaną.
  2. Na upieczoną tartę, wyłożyć krem, na wierzch truskawki - smarować pędzlem wystudzonym, ale jeszcze płynnym żelem.
  3. Żel do owoców: zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać sok z cytryny, żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nie studzić od razu bardzo, można utrzymywać w lekko ciepłej wodzie, bo szybko tężeje. Jak stężeje zagrzać w ciepłej wodzie. 
SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...