21 czerwca 2016

Tarta z kremem i truskawkami - bez jaj

To jest jedno z najprostszych ciast - na dodatek z kremem budyniowym, którego się nie uciera. Można go zrobić w formie tarty, albo w innej formie. Nie trzeba czekać na schłodzenie, jak przy prawie wszystkich tego typu ciastach. Nie trzeba studzić też kremu - można go od razu wylać na ciasto, wtedy szybciej wystygnie. Na wierzchu ułożone połówki truskawek - posypać cukrem pudrem, ale lepiej posmarować każdą żelem do owoców.

SKŁADNIKI: forma 24 x 34 cm.

ciasto:
300 g mąki (ok. 2 szklanek)
200 g masła
100 g cukru pudru
cukier z wanilią
szczypta soli
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
1/2 litra mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
5 łyżek cukru
250 g masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

truskawki na pokrycie wierzchu
cukier puder, albo żel do owoców z 1/4 szklanki wody
listki mięty do dekoracji - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200º C.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól, wyłożyć masło i posiekać mieszając jednocześnie nożem wszystkie składniki. Proszek do pieczenia wymieszać z mlekiem, dodać do reszty i zagnieść krótko. 
  • Ciasto od razu wyłożyć do formy i wylepić nim dno, albo i boki formy kwadratowej, albo formy do tart. 
  • Piec do zrumienienia.
WYKONANIE:
  1. Ok. 1/3 szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z  wanilią, cukrem i masłem - do wrzącego dodać wymieszane z mąkami mleko, zagotować. Masę można od razu wyłożyć na ciasto, albo lekko przestudzić - mieszając w trakcie co jakiś czas.
  2. Ułożyć na masie truskawki, w większych ściąć spody, żeby miały mniej więcej jednakowe wysokości.
  3. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, lub posmarować żelem do owoców z mojej stronie przy przepisie na tartę..  
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...