SKŁADNIKI: ok 45 sztuk 3 x 9 cm
250 g mąki + do podsypywania
250 g masła - bardzo zimne, a lepiej zamrożone
2 żółtka
100 ml śmietany
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
250 g masła - bardzo zimne, a lepiej zamrożone
2 żółtka
100 ml śmietany
szczypta soli
dodatki: - mogą być inne proporcje
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka czarnuszki
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
gruba sól z młynka
parmezan - starty na drobnej tartce
PRZYGOTOWANIE:
- Zagniatając ciasto - zrobić to szybko, żeby masło nie zdążyło się zagrzać.
- Na stolnicę przesiać mąkę - wyłożyć na nią masło i siekać nożem, mieszając jednocześnie z mąką - jak najdrobniej (żeby możliwie krótko zagniatać rękoma). Żółtka roztrzepać ze śmietaną i solą - wyłożyć na mąkę i jeszcze mieszać nożem, potem zlepić bardzo krótko rękami, podsypując mąką.
- Ciasto włożyć do posypanej mąką misy, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
WYKONANIE:
- Piekarnik rozgrzać bardzo mocno, do temperatury 250℃. Blachy nie smarować.
- Wyjąć z lodówki tylko część ciasta potrzebną do rozwałkowania (starać się nie grzać niepotrzebnie ciasta). Ciasto rozwałkować na ok 5 mm. Ziarna wymieszać w misce. Rozsypać na cieście, posypać w dość równomiernie solą - przejechać wałkiem, żeby trochę wcisnąć ziarna. Pociąć na prostokątne ciasteczka - dobrze jest to zrobić nożem do cięcia pizzy - układać od razu na blasze, posypać parmezanem*. Do czasu wstawienia do piekarnika trzymać w lodówce.
- Jak piekarnik osiągnie potrzebną temperaturę skropić blachę wodą - między ciasteczkami i piec na rumiano, nie zaglądając do piekarnika na początku pieczenia.
- Zdejmować z blachy ostrożnie szeroką łopatką.
* jednej porcji zapomniałam posypać parmezanem, posypałam od razu po wyjęciu z piekarnika, ale to jest gorszy sposób. Parmezan, jak się przypiecze - lepiej trzymają się ziarna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz