3 września 2017

Sałatka winogronowo - migdałowa z kurczakiem w gyrosie

Wyjątkowe połączenie mięso z piersi kurczaka, winogrono i migdały - jak jeszcze takiej nie robiliście, musicie spróbować. Dobry pomysł na spotkanie ze znajomymi, bo to jest bardzo pożywna i smaczna sałatka. Nikt nie wyjdzie głodny. A tak nawiasem mówiąc robiłam na wesele mojej córci. Przepis dostałam od Kamili - dzięki i dzięki za pomoc przy usuwaniu pesteczek z pomocą Pauliny. W wielu winogronach są niestety pesteczki - na wesele, usuwanie ich zajęło trochę czasu, ale na spotkanie w niedużym gronie, czy dla siebie - to "pestka".

SKŁADNIKI:

ok. 750 g piersi z kurczaka
przyprawa "gyros"
ok. 0,5 kg ciemnych winogron
100 g migdałów
olej do smażenia
sól
pieprz
czosnek
2 - 3 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE:

  • piersi z kurczaka pokroić na kawałki -  kostkę. Oprószyć przyprawą gyros, odstawić do lodówki co najmniej na 1 godz. Potem usmażyć na oleju.
  • Z winogron usunąć pestki - przekrawając w poprzek na pół.
  • Migdały grubo pokroić (ja rozdzielam wzdłuż na pół) i podprażyć na patelni.
  • Część migdałów i winogron odłożyć do posypania po wierzchu.
WYKONANIE:

  1. Rozetrzeć z solą czosnek, wymieszać z majonezem i połączyć  z pozostałymi składnikami. Majonezu nie powinno być dużo,tylko do oblepienia. Powinien być dobrze wyczuwalny ostry smak przyprawy gyros, ale trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. 
  2. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać po wierzchu odłożonymi migdałami i winogronem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...