Prosta babka - dobra na zużycie nadmiernych białek. Stary przepis zeszytowy - miałam zapisany jako jednoszklankowiec, ponieważ odmierza się do niej po szklance: białek, mąki, maku i cukru. Kiedyś piekłam ją w prostokątnej blaszce z kakaową polewą, ale w formie babkowej lepiej wyrasta i bardzo do niej pasuje migdałowy lukier i płatki migdałów.
SKŁADNIKI: forma ok. 1,5 litra
1 szklanka białek
1 szklanka cukru*
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła - rozpuszczone, przestudzone
lukier:
150 g cukru pudru
2 -3 łyżki gorącego mleka
łyżka masła
ekstrakt migdałowy
płatki migdałowe - do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
- Masło rozpuścić - niech nieco przestygnie.
- Mak, mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać.
- Formę wysmarować dokładnie masłem i oprószyć przez sitko mąką, strzepnąć nadmiar mąki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170℃.
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec po trochu cukier.
- Ubite białka łączyć delikatnie łopatką z mieszanką mąki i maku i proszku, a na koniec z płynnym masłem**.
- Wylać masę do przygotowanej formy do 3/4 wysokości - piec ok. 50 min - do suchego patyczka.
- Lukier: cukier puder rozetrzeć z mlekiem, dodać masło i odrobinę ekstraktu migdałowego. Powinien być gęsty, żeby nie spływał za szybko z babki*** . Jak lukier jest za rzadki dodać trochę cukru pudru, jak za gęsty rozcieńczyć odrobiną mleka.
- Od razu po wylaniu lukru posypać płatkami migdałowymi (zanim wyschnie).
**Masło łatwiej się połączy z całością, jeśli do niego - dodamy część nie do końca wymieszanej masy - to zagęści masło i łatwiej połączy się z całością.
*** Ostatnio z lukrem robię tak: babkę stawiam na kratce, pod spodem papier do wypieków, lub matę - jak widzę, że jednak za rzadki i spłynął, zbieram, dodaję cukier puder i polewam jeszcze raz.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz