14 kwietnia 2019

Babka piegusek - na białkach, z migdałowym lukrem


Prosta babka - dobra na zużycie nadmiernych białek. Stary przepis zeszytowy - miałam zapisany jako jednoszklankowiec, ponieważ odmierza się do niej po szklance: białek, mąki,  maku i cukru. Kiedyś piekłam ją w prostokątnej blaszce z kakaową polewą, ale w formie babkowej lepiej wyrasta i bardzo do niej pasuje migdałowy lukier i płatki migdałów.

SKŁADNIKI: forma ok. 1,5 litra

1 szklanka białek
1 szklanka cukru*
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła - rozpuszczone, przestudzone

lukier:
150 g cukru pudru
2 -3  łyżki gorącego mleka
łyżka masła
ekstrakt migdałowy
płatki migdałowe - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
  • Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
  • Masło rozpuścić - niech nieco przestygnie.
  • Mak, mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać.
  • Formę wysmarować dokładnie masłem i oprószyć przez sitko mąką, strzepnąć nadmiar mąki.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170℃.
WYKONANIE:
  1. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec po trochu cukier.
  2. Ubite białka łączyć delikatnie łopatką z mieszanką mąki i maku i proszku, a na koniec z płynnym masłem**.
  3. Wylać masę do przygotowanej formy do 3/4 wysokości - piec ok. 50 min - do suchego patyczka. 
  4. Lukier: cukier puder rozetrzeć z mlekiem, dodać masło i odrobinę ekstraktu migdałowego. Powinien być gęsty, żeby nie spływał za szybko z babki*** . Jak lukier jest za rzadki dodać trochę cukru pudru, jak za gęsty rozcieńczyć odrobiną mleka.
  5. Od razu po wylaniu lukru posypać płatkami migdałowymi (zanim wyschnie).
* lepiej dać drobny cukier do wypieków, ale jego trzeba dodać trochę mniej niż szklankę - ok. 200 ml.
**Masło łatwiej się połączy z całością, jeśli do niego - dodamy część nie do końca wymieszanej masy - to zagęści masło i łatwiej połączy się z całością.
*** Ostatnio z lukrem robię tak: babkę stawiam na kratce, pod spodem papier do wypieków, lub matę - jak widzę, że jednak za rzadki i spłynął, zbieram, dodaję cukier puder i polewam jeszcze raz.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...