Ciasteczka chałwowe z chałwy - choć unikam pieczenia z półproduktów - ale cóż ma się czasami słabości. Te ciasteczka mają fajną strukturę, wyczuwa się kawałki chałwy które są lekko ciągnące wewnątrz. Oczywiście są pyszne i aromatyczne i proste do wykonania. W kolejnym poście będą ciasteczka chałwowe z sezamu.
SKŁADNIKI: ok 25 - 30 szt
100 g masła - temp. pokojowa
250 g mąki krupczatki
250 g chałwy (podzielone na pół)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżki oleju - najlepiej sezamowego
2 łyżki zimnej wody - opcjonalnie
100 g masła - temp. pokojowa
250 g mąki krupczatki
250 g chałwy (podzielone na pół)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżki oleju - najlepiej sezamowego
2 łyżki zimnej wody - opcjonalnie
sezam na posypkę - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki, oprócz połowy chałwy i wody - zagnieść mikserem stojącym, albo w rękach. Jeśli źle się klei - sypie się, dodać trochę zimnej wody. Pokruszyć pozostałą chałwę i wgnieść w ciasto.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 190℃. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta uformować gruby prostokąt - pokroić na kosteczki - formować kulki. Układać na blasze z odstępami, zgnieść nadgarstkiem.
- Piec ok. 10 min. - do zrumienienia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz