Ta zupa jest wyjątkowa z dużą ilością smacznego mięska - dobrze sprawdza się na przyjęciach. Bardzo pożywna i aromatyczna - zachwyciłam się nią u koleżanki na przyjęciu - Ala dzięki za przepis. O tej zupie marzyłam od dawna, choć nie jestem zupiara, co widać po moim blogu, a jeśli u mnie zupa, to musi być wyjątkowa.
SKŁADNIKI:
200 - 300 g słoniny (ja dałam sam wytopiony smalec)
1 kg chudej wieprzowiny
1 kg chudej wołowiny
1 ostra papryczka*
4 ziemniaki
3 cebule
ok. 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 - 2 surowe papryki
4 marchewki
300 g pieczarek
koncentrat pomidorowy albo świeże pomidory
sól, pieprz
WYKONANIE:
- Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni.
- Pokroić mięso w niezbyt grubą kostkę - obsmażyć na wytopionym ze słoniny tłuszczu.
- Do dużego garnka wlać niedużo wody - zagotować - włożyć obsmażone mięso i dusić do miękkości.
- Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę, całą ostrą papryczkę.
- Cebulę, marchew, paprykę - pokroić w kostkę. Pieczarki w plasterki.
- Na tłuszczu z mięsa usmażyć cebulę - dodać paprykę w proszku.
- Do smażącej się cebuli dodać marchew, surową paprykę i pieczarki - dusić ok. 1/2 godziny.
- Usmażone warzywa dodać do duszącego się mięsa, dodać pomidory, uzupełnić wrzątkiem do pożądanej gęstości zupy. Gotować do miękkości mięsa - dodać sól i pieprz do smaku.
* ostrą papryczkę - najczęściej suszoną w całości - dodaję do wielu potraw m.in. rosołu, leczo, daje bardzo dobry efekt smakowy
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz