SKŁADNIKI: na 20 sztuk
75 ml białka (z 2 jajek)
1/3 szklanki cukru
75 g sezamu + do posypania po wierzchu
40 g masła
30 g mąki
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuścić masło - zostawić do przestudzenia.
- Do miski wlać białka, cukier, sezam i mąkę - energicznie i krótko wymieszać, najlepiej trzepaczką rózgową, dodać letnie masło. Wymieszać jeszcze raz, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 200º C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a lepiej matą silikonową - lepiej odchodzą. Przygotować miejsce do wykładania ciasteczek*
- Nakładać ok. 1 łyżki masy i rozprowadzać cienko prostokątne kształty, z niewielkimi odstępami. Mogą być przy rozprowadzaniu lekkie prześwity, ale trochę się to w pieczeniu to wyrówna.
- Piec ok. 10 min. - do zarumienienia brzegów, środki wyglądają na nieupieczone.
- Zdejmować od razu na przygotowane rolki - wystarczy chwila na utrwalenie kształtu.
* Ciasteczka są wiotkie jak się je zdejmuje z blachy - dlatego wykłada się na wałki, żeby miały ciekawy kształt, ale można wystudzić na płaskiej powierzchni. Ja przygotowałam wałek, dwie szklanki i z drugiej strony kufel z rączką - to zapewniło mi, że rolki były stabilne, nie jeździły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz