Bułeczki śniadaniowe z sezamem - o delikatnej strukturze , odrywane. Smak jest neutralny - dobrze pasują i na słodko i na słono - dla mnie najlepsze świeże z samym masłem.
SKŁADNIKI: blacha 28 x 40 cm
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki wody
1 szklanka śmietany
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 jajka - do posmarowania
sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Przesiać do miski mąkę, zrobić dołek - pokruszyć do niego drożdże, dodać cukier.
- Zagotować wodę, dodać masło - rozmieszać do rozpuszczenia, połączyć ze śmietaną i wlać część do drożdży - zamieszać częściowo z mąką.
- Po podrośnięciu drożdży dodać sól, jajko, resztę mieszanki śmietanowej - zagnieść niezbyt gęste ciasto, najlepiej przy użyciu malaksera, czy wypiekacza do chleba.
- Ciasto przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia - najlepiej w lodówce do następnego dnia - wtedy ciasto będzie super delikatne.
WYKONANIE:
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przemieszać. Podzielić na 24 kawałki. Każdy kawałek ukształtować zawijając brzegi pod spód. Żeby ciasto nie lepiło się do rąk smarować ręce oliwą lub posypywać mąką.
- Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia - w niedużych odstępach. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Zostawić do wyrośnięcia - powinny podwoić swą objętość.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 220º C - piec do zrumienienia.
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: http://www.momalwaysfindsout.com/2013/02/easter-bunny-shaped-rolls
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz