17 kwietnia 2015

Murzynkowy sernik

Po ostatnich Świętach, tak tanio sprzedawany jest ser, że grzech go nie kupić. A jak się kupi ser, na dodatek potrójnie mielony - to nic innego tylko upiec coś sernikowego. Prosty, pyszny, wilgotne ciasto i  delikatny sernik - połączenie sernika z murzynkiem, dodaje sernikowi ciekawszego smaku.

SKŁADNIKI: duża forma 24x36
ciasto:
1/2 szklanki wody
250 g masła
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka + 4 białka oddzielnie

sernik:
4 żółtka +  4 białka oddzielnie
1 szklanka cukru
750 g sera twarogowego, zmielonego (może być z wiaderka - odsączyć na sicie)
200 g  masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
aromat rumowy, arakowy

dodatkowo:
50 g czekolady

PRZYGOTOWANIE:
  • Na ciasto: wodę, masło, cukier i kakao - zagotować, mieszając - do rozpuszczenia cukru. Odlać 1/2 szklanki płynu na polewę. Zostawić do przestygnięcia. Może być lekko ciepłe.
  • Mąkę przesiać do miski, wsypać proszek do pieczenia.
  • Masło na sernik rozpuścić i zostawić do przestygnięcia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielone od sera  i ciasta włożyć do jednej miski.
  3. Sernik: żółtka utrzeć z cukrem na puch, ubijając mikserem dodać ser, rozpuszczone masło, kaszę, aromat, proszek do pieczenia - zmiksować na jednolitą masę. Zostawić w misce
  4. Ciasto: w misce z mąką, proszkiem do pieczenia - zrobić dołek, włożyć żółtka, wlewać w środek polewę jednocześnie trzymając w środku łopatki od miksera ręcznego ubijać stopniowo zagarniając mąkę - aż do połączenia wszystkich składników.
  5. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - na pół - sztywno. Dodać połowę do masy serowej, połowę do masy murzynkowej. Każdą masę oddzielnie, delikatnie wymieszać.
  6. Na blachę wyłożyć ciemne ciasto, na wierzch masę serową - nie trzeba wyrównywać powierzchni, można delikatnie przemieszać. Piec ponad  1 godzinę, aż wierzch będzie upieczony. Studzić w uchylonym piekarniku. 
  7. Odłożoną część polewy z ciemnego ciasta mocno zagrzać - dodać czekoladę, rozpuścić mieszając i taką polewą polać wystudzone ciasto.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...