Beza z kremem kawowym, nazywana Japonką. Dwie bezy przełożone maślanym kremem mocno
kawowym i obtoczone zmielonymi orzechami włoskimi - o dawna o takich śniłam. Nie za dużo rozpływającego się w ustach kremu. Bardzo aromatyczne dzięki połączeniu kawy z orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI: na ok. 12 szt. o średnicy 7 cm
beza: 24 szt.
200 ml białka
270 g drobnego cukru
szczypta soli
krem:
2 łyżki kawy mielonej
2 łyżki wrzątku
4 jaja
szczypta soli
330 ml drobnego cukru
330 g masła o temperaturze pokojowej
50 ml. likieru Baileys albo innego alkoholu - opcjonalnie
50 ml. likieru Baileys albo innego alkoholu - opcjonalnie
posypka:
100 g orzechów włoskich - zmielić drobno
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec bezy - wskazówki dla początkujących: Piekarnik góra/dół 150º C. W piekarniku elektrycznym można upiec je na dwóch poziomach jednocześnie. Dwie blachy wyłożyć papierem do wypieków*, narysować na każdym po 12 krążków o średnicy 7 cm.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem z łopatkami do uzyskania pierwszego momentu sztywności - jak zaczynają się robić sztywne zacząć dodawać po trochu cukier. Ubijać długo, aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca. Włożyć łyżką w środek krążków i rozprowadzić.
- Włożyć bezy do nagrzanego do 150º C piekarnika i od razu zmniejszyć do 100º C. Z termoobiegiem piec 20 minut, bez termoobiegu 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 75º C. Suszyć do całkowitego wysuszenia. Jeśli chcemy idealnie białe zmniejszyć na koniec do 50º C - wtedy nic im nie grozi. Najlepiej robić to na wieczór i zostawić w zamkniętym, nagrzanym i wyłączonym piekarniku.
WYKONANIE:
- Kawę zalać 2 łyżkami wrzątku, zamieszać i wstawić jeszcze do gorącej wody, żeby dobrze się zaparzyła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
- Jaja ze szczyptą soli i cukrem ubić w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą - ubijać dość długo**, żeby masa zrobiła się trochę gęściejsza. Studzić w zimnej wodzie ubijając. Masa musi osiągnąć temperaturę pokojową.
- Masło ubić na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej, alkohol, na koniec dodać kawę razem z fusami.
- Masę nakładać najlepiej przy pomocy szprycy - dookoła brzegów bez i trochę na środek. Zlepiać po dwie. Posmarować brzegi złożonych bez i obtoczyć w orzechowej posypce. Udekorować rozetką z masy na wierzchu.
* najlepiej papier jasny, po narysowaniu krążków - przewrócić na drugą stronę. Na jasnym będzie prześwitywał obrys, na moim ciemnym nie było widać - starałam się, żeby beza nie wchodziła mi na obrys.
** Masa jajeczna ubijana nad parą osiąga temperaturę powyżej 70º C.
"Bakterie Salmonelli w temperaturze 70°C giną w ciągu 4 minut, a w temperaturze 60°C w ciągu 10-20 minut." - Inf. ze strony Sanepidu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz