Jogurt domowym sposobem - warto spróbować, to nie jest nic trudnego: mleko o temperaturze 45º C zaszczepia się niewielką ilością sklepowego jogurtu i przetrzymuje się w termosie ok. 4 godzin. Jest super gęsty, idealny do koktajli, deserów, ale również do zup, sosów i surówek. Można go zrobić z mleka chudego, albo tłustego. Ten jogurt jest z dodatkiem mleka w proszku, bo tak jest prościej. Innym sposobem jest odparowanie mleka do 2/3 objętości przez podgrzewanie, ale to w domu jest trudne.
Kilka niezbędnych informacji:
- Do zrobienia takiego jogurtu potrzebny jest termometr, który zmierzy temperaturę 45º C i dobry termos, który utrzyma temperaturę.
- Jogurt składa się z dwóch rodzajów bakterii, jedne rozwijają się w temperaturze 45 - 47º C, drugie w temperaturze 37- 42º C - z tego powodu mleko do zakwaszenia jogurtem nie powinno mieć temperatury wyższej niż 45º C i w czasie dojrzewania nie powinna spaść poniżej 40º C.
- Naczynia muszą być idealnie umyte i wypłukane dokładnie z resztek detergentów - bo detergenty zabiją bakterie jogurtowe.
- Mleko może być świeże lub pasteryzowane.
- Mleko nie może być przegotowane, albo poddane procesowi mikrofiltracji. Z tego, co czytałam wynika, że ten proces pozbawia mleko wszelkich bakterii, a one są niezbędne do wytworzenia jogurtu (ostatnio coraz częściej spotykam w sklepach mleko poddane procesowi mikrofiltracji, nawet te, na których jest napisane: świeże mleko, albo wiejskie mleko.
SKŁADNIKI:
1 litr mleka - świeże lub pasteryzowane
120 g mleka w proszku
2 łyżeczki jogurtu
PRZYGOTOWANIE:
- Niewielką ilość mleka rozprowadzić z mlekiem w proszku.
- Jeśli mamy mleko świeże, wiejskie: połączyć z mlekiem w proszku i mocno podgrzać, ale nie wolno przegotować - najlepiej w garnku do gotowania mleka, bo wtedy nie ma ryzyka, że się go przegotuje. Wystudzić do temperatury 45º C
- Jeśli mamy mleko pasteryzowane: najpierw trzeba mocno podgrzać mleko wymieszane z mlekiem w proszku, połączyć z mlekiem pasteryzowanym i podgrzać do temperatury 45º C
WYKONANIE:
- Mleko o temperaturze 45º C przelać do termosu (można wypłukać go ciepłą wodą, żeby nie odebrał ciepła mleku), dodać 2 łyżeczki jogurtu, zamieszać. Zamknąć termos na min. 3 godziny.
- Po tym czasie sprawdzić, czy jogurt skrzepł (zgęstniał) - zmierzyć temperaturę dla orientacji - jeśli nie zamknąć jeszcze na 1 - 3 godzin.
- Ciepły jogurt odkryć, wystudzić i wstawić do lodówki. Po wystudzeniu można zmiksować, aby nabrał jednolitej konsystencji. Może stać w lodówce do dwóch tygodni, można go użyć jako zaczyn do kolejnego jogurtu.
- Do jogurtu wystarczy dodać kilka truskawek, czy innych owoców, można użyć dżemu i ew. dosłodzić do smaku, zmiksować w szklance koktajlowej, albo wymieszać z puree owocowym - pożywny i smaczny koktajl gotowy.
SMACZNEGO!
Źródło:"Potrawy mało znane z mleka jaj i serów" Anna Czerni Wydawnictwo Watra, Warszawa 1982
Znalazłam świetny sposób na bezproblemowe utrzymanie temperatury. Jeśli ktoś ma kuchnię indukcyjną z funkcją podtrzymania temperatury (najniższy stopień-jedno kliknięcie). Garnek z odpowiednio ciepłą wodą, w nim słoiki z mlekiem+zaczyn,stawiam to na kuchni (na pierwszy raz umieściłam też termometr i pilnowałam). I to cała robota. Spróbujcie.
OdpowiedzUsuńDzięki za takie pomysły - godne uwagi.
OdpowiedzUsuń