Odchudzony torcik - truskawki zatopione w musie z kiwi - tłuszcz jest tylko na wierzchu, w centymetrowej warstwie bitej śmietany. Ułożony na biszkoptowym spodzie i cienką warstwą kremu custard. Będzie jeszcze prościej jak torcik zrobimy na gotowych biszkoptach. Niedoceniane w ciastach kiwi, które zniechęca, zawartym w nich enzymem rozpuszczającym galaretki - wystarczy kiwi sparzyć, żeby pozbawić go tej właściwości. Kiwi jest doskonałym materiałem do ciast i tortów - bo jest owocem dzięki czemu ciasta są mniej kaloryczne, jest prawdziwą bombą witaminową i ma niezwykle kremową konsystencję. Myślałam, że będzie za kwaśne lub za mocno owocowe, ale jest akurat, ma świetną konsystencję, a krem custard można nawet mniej osłodzić.
SKŁADNIKI: tortownica 24 cm
biszkopt:
2 jaja
szczypta soli
1/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki
krem custard:
150 ml słodkiej śmietanki
150 ml mleka - minus 1 łyżka do żelatyny5 żółtek
1/2 szklanki miałkiego cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
ziarenka wanilii lub laska
2 łyżeczki żelatyny
warstwa owocowa:*
ok. 1 kg truskawek
1,2 kg kiwi = 1,25 l musu
2 galaretki (takie 1/2 litra wody)
4 łyżeczki żelatyny (20 ml)
warstwa śmietanowa:
1 szklanka śmietanki kremówki min. 30 - 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki śmietanki - opcjonalnie**
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt: piekarnik nagrzać do 170º C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do wypieków. Do białek dodać sól - ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ubić, aż masa będzie wyraźnie sztywna. Dodać po jednym żółtku mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Potem dodawać mąkę, po trochu przesiewając przez sitko i mieszając delikatnie łopatką. Piec ok. 50 min - do suchego patyczka. Wystudzić.
- Krem custard: żelatynę zalać łyżką zagotować mleko i śmietankę z wanilią. Utrzeć żółtka z cukrem na puch, połączyć z mąką kukurydzianą, tak by nie było grudek. Mieszając zalać stopniowo masę żółtkową wrzącym mlekiem ze śmietanką - wlać z powrotem do garnuszka i podgrzać na wolnym ogniu do zgęstnienia - nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodowatej wody i mieszać do przestudzenia. Lekko tężejący krem wyłożyć na biszkopt. Założyć obręcz.
- Truskawki: truskawki umyć, odszypułkować, obsuszyć w papierowym ręczniku. Układać na kremie najpierw dookoła, przecinając na pół. potem ciasno jedna przy drugiej, Oziębić w lodówce.
- Kiwi: kiwi umyć, obrać, jeśli miękkie lepiej wydrążyć przekrojone połówki łyżeczką. W rondu wlać na dno trochę wody, wrzucić pokrojone w plastry kiwi - lekko podgrzać do zmiękczenia. Zmiksować przy pomocy blendera. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i żelatynę - galaretki dodaję dla koloru, bo kiwi przy podgrzaniu traci swój piękny, zielony kolor. Wystudzić. Jeszcze płynną masę wylać na oziębione truskawki.
- Śmietana: żelatynę zalać śmietanką, zostawić do napęcznienia. Rozpuścić, wstawiając do wrzątku, nieco ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać 1 łyżeczkę cukru pudru, dodać łyżkę do żelatyny i połączyć ubijając szybko mikserem, Wyłożyć na zastygniętą warstwę kiwi.
* Po zdjęciu obręczy, dla utrwalenia bocznych truskawek wskazane jest posmarowanie żelem do owoców: 1 łyżeczkę żelatyny zalać 1/4 szklanki wody, dodać 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę soku z cytryny - podgrzać wstawiając do gorącej wody - do rozpuszczenia. Lekko przestudzonym smarować przy pomocy pędzla.
**Żelatynę w śmietanie można pominąć, jeśli torcik będzie spożyty w szybkim czasie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz