Czy potrzebny jest przepis na pierogi z truskawkami? Pozornie nie, ale czasami drobny szczegół w przepisie zmieni nasz dotychczasowy - niby doskonały - na jeszcze lepszy. Nie byłam największą entuzjastką pierogów z truskawkami, wolałam kluski z truskawkami, ale teraz będę robić częściej. Powód jest taki, że zawsze gotowałam pierogi kilka minut i truskawki w środku były rozgotowane, co nie było dla mnie szczególnie smaczne. Jeśli tak też robiliście spróbujcie wyjąć zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody - wystarczy, żeby ciasto było ugotowane, a truskawka w środku smacznie jedynie rozgrzana. Do ciasta takiego warto też dodać przeciśnięte przez praskę jeden, czy dwa ugotowane ziemniaki - to zmienia konsystencję ciasta na miększą. Truskawką nie da się wypełnić pieroga jak innym farszem, a nadmiar ciasta powoduje, że jest grubsze przez co twardawe - dzięki ziemniakowi będzie miększe.
SKŁADNIKI:
ok. 1 kg truskawek
cukier - opcjonalnie
ok. 500 g mąki
50 g masła
szczypta soli
gorąca woda
zimna woda
1 jajko
1-2 ugotowane ziemniaki
do podania:
śmietana, jogurt (u mnie grecki)
cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki umyć, odszypułkować.
- Zagnieść ciasto - zagniecione ciasto powinno być miękkie - rady dla początkujących pod postem pierogi ruskie.. Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dołek - włożyć masło, sól, wlewać po trochu bardzo gorącej wody i zagarniać łyżką coraz więcej mąki. Dodać jeszcze trochę zimnej wody, żeby nieco ostudzić ciasto, dodać jajko i przeciśnięte przez praskę ziemniaki - wyłożyć na stolnicę i dobrze wyrobić - włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
- Rozwałkowywać ciasto niezbyt cienko, wykrawać szklanką krążki ciasta. Nasypywać na środek odrobinę cukru, kłaść truskawkę i zlepiać dokładnie. Wykładać na posypaną mąką deskę.
- Wrzucać po kilkanaście na wrzątek, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch wybierać łyżką cedzakową na durszlak. Studzić oddzielone od siebie.
- Podawać ze śmietaną, jogurtem - wymieszanym z cukrem, albo tak jak ja posypałam po wierzchu delikatnie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz