SKŁADNIKI: na duży tort, blaty o średnicy 28 cm
3 blaty biszkoptowe składniki na każdy blat*:
4 jaja
szczypta soli
kilka kropel z soku z cytryny
1/2 szklanki drobnego cukru
150 ml mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
25 g posypki cukrowej - najdrobniejszej
mus truskawkowy:
ok.750 g mrożonych** truskawek (3,5 szklanki musu)
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 galaretka
krem budyniowy:
3 szklanki mleka
laska wanilii
8 łyżek mąki pszennej (120 ml)
3 łyżki mąki kukurydzianej (45 ml)
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
375 g masła - temperatury pokojowej
masa do obłożenia tortu pod lukier: - opcjonalnie***
200 g masła
500 g cukru pudru
1 1/2 łyżki gorącej wody
lukier plastyczny:
750 g cukru pudru + do podsypania
90 ml ml glukozy w płynie (lub 75 g glukozy w proszku + 30 ml wody)
2 łyżeczki gliceryny (10 ml) - opcjonalnie****
2 łyżeczki gliceryny (10 ml) - opcjonalnie****
2 łyżeczki (10 ml) żelatyny + 20 ml wody albo 2 listki żelatyny
aromat, barwnik spożywczy - opcjonalnie
dodatkowo:
50 g białej czekolady, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżki masła, czerwony barwnik spożywczy
2 opakowania gotowych figurek z lukru
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec 3 blaty biszkoptowe: spienić białka, dodać sól i sok z cytryny, zwiększyć obroty miksera - cukier zacząć dodawać jak łopatki miksera na białkach będą robić wyraźne ślady. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć do minimum obroty miksera - dodawać po jednym żółtku. Dalsze czynności wykonywać bez miksera - najlepiej miesza się silikonową łopatką - dodawać przesianą mąkę, wymieszaną z mąką kukurydzianą - wymieszać lekko tylko do dokładnego połączenia. Przed samym wylaniem do tortownicy wsypać posypkę - wymieszać krótko jak najostrożniej, bo się posypka momentalnie rozpuszcza. Wylać do tortownicy - dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min. w temp. ok. 180º C.
- Ugotować budyń bez cukru: zagotować dwie szklanki mleka z przepołowioną laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Wyjąć laskę i wlać mleko rozmieszane dokładnie z mąką i jajami - zagotować mieszając. Przykleić folię spożywczą do powierzchni tego budyniu i tak zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
WYKONANIE:
- Mus truskawkowy: żelatynę zalać wodą. Truskawki - mrożone rozmrozić, odsączyć sok. Sok wlać do garnka, dodać sok z cytryny i cukier - zagotować, zdjąć z palnika, wsypać od razu galaretkę i napęczniałą żelatynę - mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Truskawki zmiażdżyć blenderem lub w szklance koktajlowej, połączyć z sokiem zostawić do przestygnięcia.
- Krem budyniowy: Zmiksować masło na pianę, dodać cukier puder - dobrze utrzeć, dodawać po trochu wystudzony budyń - do połączenia na jednolitą masę.
- Na blacie układać krem budyniowy, na to tężejący mus truskawkowy*****- później tak samo na drugim blacie - jeśli jest taka potrzeba zostawić do schłodzenia po każdym przełożeniu.
- Schłodzony, przełożony tort obłożyć masą maślaną i lukrem plastycznym wg podanych wyżej ilości, wg przepisu na lukier plastyczny domowym sposobem z mojego bloga, albo obłożyć i udekorować wg własnego upodobania.
- Różowy lukier na paski dookoła tortu: Białą czekoladę razem z olejem i masłem rozpuścić nad parą, dodać kroplę barwnika spożywczego, wymieszać do uzyskania jednolitego koloru. Nakładać aplikatorem, czy dekoratorem paski - ciągnąc powoli od góry do dołu. Przykleić figurki. Zostawić do zastygnięcia. wyrównać jeszcze dół tortu - dookoła, ja zrobiłam to później, ale nie robiłam już zdjęć.
** Ze świeżych truskawek: odszypułkowane truskawki zasypać cukrem i zostawić żeby puściły sok. Sok zagotować rozpuścić w nim galaretkę i 3 łyżeczki żelatyny, albo bez galaretki tylko 6 łyżeczek żelatyny. Truskawki zmiksować blenderem. Odmierzyć ilości płynu i truskawek, żeby było ok. 3,5 szklanki musu - połączyć razem.
***Tort wykończony jest lukrem plastycznym domowej roboty - masa pod lukier nakładana jest na tort dużo wcześniej, bo zastyga na torcie i stabilizuje go. Dzięki tej masie jest sztywny i łatwo ułożyć na niej lukier, można go przesuwać po niej i podwijać, żeby zwilżyć masę wodą - do sklejenia obu warstw. Można zwilżyć cały tort przed ułożeniem lukru plastycznego, ale wtedy już się go nie przesuwa, tylko gładzi. W internecie można znaleźć torty z lukrem plastycznym, ale bez tej masy. Obłożony jest masą, którą by przekładany tort i na to bezpośrednio wykładany lukier plastyczny - ja tego nie stosowałam, bo uważam, że z taką masą "trzyma fason"
**** Przy tym torcie nie dodawałam gliceryny. Warto jednak ją mieć przy robieniu tego typu tortów, bo można ją dodawać już po zagnieceniu lukru. Jeśli lukier okaże się łamiący, za twardy i mało elastyczny - wystarczy dodać trochę gliceryny i zagnieść na nowo, aby uzyskać idealną elastyczność. W tortach z ozdobami z lukru gliceryna jest jeszcze bardziej potrzebna.
*****Blaty biszkoptowe przekładać - najlepiej obejmując obręczą do ciast, ew. folią aluminiową złożoną wzdłuż potrójnie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz