30 kwietnia 2016

Tort na 1 urodziny dla dziewczynki

Tort na pierwsze urodziny dla dziewczynki. Skromna i delikatna dekoracja. Poza wyglądem zewnętrznym w każdym torcie dbam o smak. Przy  masach lukrowych, które są bardzo słodkie polecam kwaskowate musy owocowe, dzięki którym pyszna jest całość. 

SKŁADNIKI: średnica tortu 26 cm.

biszkopt: tortownica 24 cm
6 jaj - rozdzielone
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
200 ml cukru drobnego (niecała szklanka)
200 ml mąki (niecała szklanka)

lukier plastyczny:
1 kg cukru pudru
120 g glukozy w proszku + 40 ml wody (płynnej glukozy 120 ml)
3,5 łyżeczki (17,5 ml) żelatyny + 30 ml wody
1 łyżka gliceryny spożywczej - opcjonalnie
barwnik spożywczy - rose
barwnik spożywczy - zielony
woda różana  - opcjonalnie (ilość uwzględnić w ilości wody do żelatyny)

masa cukrowa pod lukier*:
200 g masła
600 g cukru pudru
1 - 2 łyżki gorącej wody

krem budyniowy:
2 szklanki mleka
laska wanilii
5 łyżek mąki pszennej (75 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 ml)
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
250 g masła - temperatury pokojowej
sok z 1/2 cytryny

mus** truskawkowy: 750 ml musu
750 g truskawek - mogą być mrożone
1 łyżka soku z cytryny
110 ml cukru (mniej niż pół szklanki)
6 łyżeczek żelatyny (30 ml)
1/4 szklanki wody, lub soku z truskawek

mus** winogronowo*** - jagodowy:
1 szklanka jagód
500 ml przecieru z ciemnych winogron***
1 łyżeczka soku z cytryny
110 ml cukru
6 łyżeczek żelatyny (30 ml)

poncz: 
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru


PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec biszkopt: piekarnik nagrzać do 170º C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do wypieków. Białka spienić, dodać sól, sok z cytryny  - ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ubić, aż masa będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony. Dodać po jednym żółtku mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Potem dodawać mąkę, po trochu przesiewając przez sitko i mieszając delikatnie łopatką. Piec ok. 50 min - do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Ugotować budyń. Z dwóch szklanek zimnego mleka odlać ok. 1/3 szklanki - wymieszać w nim oba rodzaje mąki i żółtka, tak aby nie było grudek. Do pozostałego mleka dodać rozciętą wzdłuż wanilię i wyskrobane z niej ziarenka - zagotować bez cukru,  wyjąć laskę wanilii, wlać wymieszane z mąkami i żółtkami mleko i zagotować, mieszając. Przykleić folię spożywczą do powierzchni budyniu i zostawić do ostygnięcia - do temperatury pokojowej.
  • Zagnieść lukier z podanych wyżej składników wg instrukcji podanej w innym poście na lukier plastyczny domowym sposobem. Lukier zawinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć w pojemnik - zamknąć i zostawić, aż będzie potrzebny. Na dłużej niż na 1 dzień - zostawić go w lodówce, a przed użyciem, doprowadzić do temperatury pokojowej i uplastycznić ugniatając rękoma.
  • Poncz: Zagotować wodę z cukrem, połączyć z sokiem z cytry - wystudzić
WYKONANIE:
  1. Krem budyniowy: masło ubić trzepaczkami, dodawać po trochu cukier puder, potem po trochu budyń - do połączenia. Na koniec dodać po trochu sok z cytryny.
  2. Mus z truskawek:  żelatynę namoczyć w wodzie lub soku. Truskawki zasypać cukrem, zmiksować blenderem, mocno podgrzać. Dodać żelatynę, sok z cytryny i zostawić do przestygnięcia.
  3. Mus z winogron z jagodamiżelatynę namoczyć w wodzie lub soku. Przecier razem z jagodami, cukrem mocno podgrzać, dodać żelatynę, sok z cytryny - mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do przestygnięcia.
  4. Biszkopt przekroić na 3 części. Blaty biszkoptowe przekładać - najlepiej obejmując obręczą do ciast, ew. folią aluminiową złożoną wzdłuż potrójnie. Jeden blat biszkoptowy, nasączyć małą ilością ponczu (można to zrobić pędzlem), posmarować małą ilością kremu budyniowego, wyłożyć na to tężejący mus z truskawek. Włożyć do lodówki. Jak stężeje posmarować drugi blat biszkoptu małą ilością kremu budyniowego i przyłożyć posmarowaną stroną do musu (krem bardzo źle rozsmarowuje się po musie). Posmarować ponczem, potem małą ilością kremu budyniowego, wyłożyć na to tężejący mus z winogronowo - jagodowy. Włożyć do lodówki. Jak stężeje posmarować trzeci blat biszkoptu małą ilością kremu budyniowego i przyłożyć posmarowaną stroną do musu, posmarować ponczemTort przykryć i schłodzić w lodówce.
  5. Przygotować masę pod lukier: Masło utrzeć, dodawać po trochu cukier puder, pod koniec dodać gorącą wodę. Taką masą obłożyć szczelnie cały tort, lekko wciskając w niego. Zostawić do schłodzenia, najlepiej na noc.
  6. Obłożenie: lukier plastyczny doprowadzić do temperatury pokojowej i uplastycznić rękoma. Część rozwałkować na wielkość obejmującą górę i boki z zapasem. Pozostały lukier każdorazowo szczelnie zawijać, żeby nie wysychał. Wyjąć tort z lodówki, zwilżyć lekko wodą przy pomocy pędzla. Ułożyć lukier plastyczny, wyrównać gładząc od góry ku dołowi, lekko dociskając. Odciąć nadmiar lukru ostrym nożem - lepiej odciąć mniej niż za dużo.
  7. Dekoracja: małą część pozostałego lukru połączyć z różowym barwnikiem. Jeśli kolor jest za ciemny zagnieść go jeszcze z białym - do uzyskania pożądanego koloru.  Zmieszać jeszcze dla uzyskania drugiego odcieniu różu, albo jeszcze z białym, albo z barwnikiem. Niewielką ilość rozrobić z zielonym barwnikiem. Litery i kwiatki zostały wycięte przy pomocy foremek. Płatki kwiatków zostały lekko spłaszczone odpowiednim przyrządem. Żeby nadać kwiatkom uniesiony efekt umieściłam w dołku szklanki - zostawiłam do obeschnięcia. Kwiatki okalające dół tortu układane są od razu po wycięciu. Wszystkie dekoracje sklejam zwilżając elementy wodą.
* Masy maślanej może być za dużo - wolę zrobić więcej - na warstwie galaretek bardzo źle się rozprowadza, trzeba raczej obkładać niż rozsmarowywać. Jak mi zostaje takiej masy - robię ciasteczka typu otrębowe.
**Ilości musu można zmniejszyć.
***Winogrono można zastąpić jagodami i dodać sok z ok. 1/2 cytryny. Ja na jesieni robię przecier z ogrodowych winogron - doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i tortów. Taki mus jagodowy bardziej mi smakuje z dodatkiem przecieru z winogron niż sam. Jest ciemny, lekko kwaskowaty.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...