8 września 2016

Tort miętowo - czekoladowy ze stojącym koniem

Tort na urodziny młodej nastolatki - wielbicielki koni. Koń miał być w pozycji stojącej - od razu wpadłam na pomysł zrobienia go z czekolady. Początkowo myślałam o zrobieniu go z ciemnej czekolady, ale upały wybiły mi ten pomysł z głowy. Trudno w domowych warunkach przeprowadzić prawidłowe temperowanie czekolady, którą po rozpuszczeniu powinno się ostudzić do 30º C, jak w pomieszczeniu było pow. 35º C. Kolor lukru miętowy i tak jak jeden ze smaków. Przełożony trzema kremami: czekoladową pianką, miętowym i krem z białej czekolady z jagodami. Wg mnie smaków trochę za dużo na raz, ale połączenia smaku czekolady i mięty i oddzielnie mięty i kremu z jagodami - bardzo dobre.

SKŁADNIKI:

Biszkopt: tortownica 21 cm
5  jaj - rozdzielić
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

pianka czekoladowa:
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
1/3 szklanki kakao - ciemne
90 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 żółtka
1 szklanka śmietanki kremówki min. 30%

krem z białą czekoladą: - do przygotowania poniższych kremów
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek mleka
125 g białej czekolady
2 łyżki mleka
250 g mascarpone - mocno schłodzone
500 ml śmietany - mocno schłodzone

Krem miętowy:
1/2 kremu z białą czekoladą (j.w)
odrobina zielonego barwnika
ekstrakt miętowy ew. krople miętowe

Krem z białą czekoladą i jagodami:
1/2 kremu z białą czekoladą (j.w)
2/3 szklanki jagód - najlepiej zamrożone (wcześniej kilkakrotnie wypłukane i osuszone)

masa maślana pod lukier z przepisu na moim blogu
300 g cukru pudru
100 g masła w kostce (nie może być osełkowe)
1 łyżka mleka, czy śmietanki

lukier plastyczny z przepisu na moim blogu z 600 g cukru pudru
barwnik spożywczy zielony
barwnik spożywczy żółty

koń:
foremka do wykonania odlewu*
ok. 250 g białej czekolady - posiekać
kakao do zabarwienia lukru na uprząż
pisak spożywczy czarny - do oka

PRZYGOTOWANIE:
WYKONANIE:
  1. Biszkopt przekroić na cztery blaty.
  2. Pianka czekoladowa: żelatynę zalać wodą - niech napęcznieje. Kakao rozetrzeć łyżką z cukrem i solą, dodawać po trochu mleka (ok. 1/4 szklanki), aż uzyskamy masę, dodać żółtka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do kakao wlewać po trochu wrzące mleko, wymieszać  - wlać z powrotem, lepiej przez sitko do garnuszka i podgrzewać mieszając, aż masa zacznie tężeć na ściankach naczynie - nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zacząć przygotować biały krem. Śmietanę ubić na sztywno - połączyć mikserem z przestygniętą masą 
  3. Krem z białą czekoladą:  Żelatynę zalać zimnym mlekiem, potem rozpuścić nad parą. Czekoladę posiekać, umieścić w naczyniu nad parą wodną, dodać 2 łyżki gorącego mleka. Jak zrobi się miękka, zdjąć znad pary i wymieszać na jednolitą masę, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Mascarpone dodać do śmietany i ubić mikserem najpierw na wolnych, zwiększając do maksymalnych obrotów miksera. Część  dodać do czekolady i  połączyć mikserem, potem połączyć z pozostałą śmietaną. 
  4. Krem miętowy: połowę kremu z białą czekoladą połączyć z odrobiną zielonego barwnika i ekstraktem miętowym.
  5. Przełożenie: pierwszy blat spiąć obręczą do ciast, wyłożyć piankę czekoladową. Na drugi blat - wyłożyć  krem miętowy. Na trzeci blat wyłożyć pozostałą część kremu z białej czekolady wymieszaną z jagodami.  Przykryć ostatnim blatem. Tort schłodzić.
  6. Zrobić masę maślaną - bezpośrednio przed obłożeniem tortu.  Obłożyć nią szczelnie cały tort. Nie trzeba wykładać całej masy, jeśli nie ma potrzeby. Tort schłodzić przez kilka godzin.
  7. Zagnieść lukier plastyczny, odciąć trochę białego lukru na zrobienie małych kwiatuszków - od razu zawinąć szczelnie w folię. Odrobinę lukru połączyć z żółtym barwnikiem, resztę wyrobić dokładnie z zielonym na jasno zielony - miętowy kolor, dodać trochę ekstraktu miętowego. Lukier zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej. 
  8. Koń: 2/3 ilości białej czekolady rozpuścić w naczynku nad parą, nie podgrzewając mocno (nie trzymać długo nad parą) - zdejmować i mieszać. Jak zrobi się płynna dodać resztę posiekanej czekolady - już nie podgrzewać, tylko mieszać do uzyskania gładkiej masy. Zalać od razu formy, postukać i pomieszać patyczkiem w celu wejścia czekolady we wszystkie zagłębienia - zostawić do wystudzenia i stężenia. Po całkowitym stężeniu, wyjąć ostrożnie z form. Rozpuścić resztę czekolady. Odlać ogon na papierze - nie tylko to co na zewnątrz, trzeba wpuścić część między korpus, poskrobać widelcem, tak jak się czesze włosy, wyciąć. Odlewy trzeba ze sobą połączyć półpłynną czekoladą - w tym celu trzeba wyskrobać nadmiar czekolady, nawet zrobić niewielkie wgłębienie, żeby po wlaniu czekolady i ściśnięciu elementów przylegały do siebie. Znowu zostawić do zastygnięcia, potem wyrównać, zaszpachlować nierówności. Do odrobiny lukru dodać kakao - zagnieść do uzyskania ładnego zabarwienia. Rozwałkować, pociąć na paski i zrobić uprząż, kopytka łącząc elementy wodą. Zabarwić oczy.
WYKOŃCZENIE:
  1. Obłożenie: tort wyjąć z lodówki, przygotować pędzel i wodę do posmarowania toru, przed położeniem lukru. Rozwałkować płat lukru o miętowym kolorze i obłożyć nim tort, przyklejając najpierw na górze, potem stopniowo boki, aż do dołu - odciąć nadmiar lukru.
  2. Trawa: Odcięty nadmiar lukru zabarwić barwnikiem na ciemniejszy kolor - trawy. Rozwałkować na długi pas - może być w trzech -czterech częściach. Dolną część odciąć prosto, górną powycinać ostrym nożykiem trawę, każdą część smarować wodą i od razu przyklejać na boki tortu - nie do końca przyklejać  liście trawy, lekko je odchylać.
  3. Białe kwiatki - wyciąć foremką, pocieniować brzegi i ukształtować płatki do góry. Z żółtego lukru utoczyć małe kuleczki, ponakłuwać igłą, przykleić na wodę do kwiatków - zostawić do wyschnięcia.
  4. Przykleić wodą do tortu kwiatki, dolne przykleiłam w miejscu łączenia trawy. Postawić konia. 

*Nie miałam specjalnej formy, ta jest pociętym konikiem - zabawką. Przecięta na pół, ponadcinana przy kopytkach, zgięciu nogi - jak na zdjęciach.

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...