21 marca 2019

Ciasteczka maślane z różą

Ten przepis można traktować jako podstawowy na różnego rodzaju ciasteczka. Dzięki dodaniu całych jaj nie kruszą się, są bez dodatku środków spulchniających - ładnie zachowują kształt. Oprócz tych przekładanych różą, wycinałam foremką dinozaury i  świąteczne zające - takie jak przy babce piaskowej z kurkumą i pomarańczą. Ciasteczka w kształcie zajączków, po upieczeniu tą samą foremką docięłam lukier plastyczny - idealnie pasował - co świadczy, że nie zmieniły kształtu podczas pieczenia. Ale, żeby nie zmieniły kształtu jest jeden warunek: ciasto rozwałkowuję jak najcieniej i po wycięciu przenoszę wykrojone ciasto razem z foremką na papier do pieczenia.

SKŁADNIKI ok 80 szt. ciasteczek*

500 g mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/8 łyżeczki soli
300 g masła - zimne
otarta skórka z 1 cytryny
cukier z wanilią
2 jaja - małe

dodatkowo:
mały słoiczek róży ucieranej - do przełożenia (może być inny dżem)
cukier puder - do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i sól - wyłożyć na to masło, posiekać jak najdrobniej. Zlepić wszystkie składniki i  krótko zagnieść. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce - nie trzeba długo, ale ciasto jest miękkie (może to zależeć od wielkości jaj)  - schłodzenie ułatwi wałkowanie.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180 ℃. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, wycinać okrągłe ciastka o średnicy ok. 6 cm, połowę z dziurką. Układać na papierze do wypieków - najlepiej przenosząc z foremką. Cienko rozwałkowane zachowują kształt i rosną minimalnie. Piec ok 12 min - do zrumienienia.
  2. Ciasteczka wystudzić. Te z dziurką posypać cukrem pudrem. Pełne ciasteczko smarować bardzo cienką warstwą i przykrywać upudrowanym ciasteczkiem z dziurką. 
* tych w kształcie kwiatuszka  o średnicy 6 cm- rozwałkowane jak najcieniej.

SMACZNEGO!





Źródło: Przepis z Czasopisma BURDA - "maślane gwiazdeczki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...