To żydowskie ciasteczko z makiem - niekiedy nazywane chłopskim. Jest kruche, cienkie i niepozorne, ale uwaga - uzależniające! Przyjemna twardość przy gryzieniu - przez to wciągają. Poza tym szybko się je robi. Fajne nawet na jakieś spotkania towarzyskie - z powodzeniem zastąpią chipsy.
Pierwszy raz robiłam ściśle wg przepisu,- ciasto było rzadkie w konsystencji i nakładało się je łyżką. Jednak nie podobało mi się to, że ciasteczka pływały pod koniec pieczenia w nadmiarze tłuszczu - ale mimo tego były bardzo dobre. Ze względu na ten wypływający tłuszcz zmieniłam trochę proporcje, żeby można było wałkować i teraz są super! Następnym razem postaram się zrobić jeszcze cieńsze, jak małe krakersiki. Na końcu tekstu podaję książkowe proporcje.
SKŁADNIKI: ok. 100 ciasteczek wielkości 3,5 x 3,5 cm.
115 g masła
2,5 szklanki mąki
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek maku
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Mąkę przesiać do miski, odsunąć mąkę ze środka. Wbić w środek jaja, wsypać cukier i sól - roztrzepać rózgą, nie zagarniając dużo mąki. Dodać mak*, wymieszać z jajami - dalej roztrzepywać zagarniając mąkę, dodać masło i olej. Mieszać na początku rózgą, potem łopatką.
- Masę owinąć folią i zostawić w chłodzie, co najmniej na 1 godz. - żeby stwardniała i dała się wałkować.
WYKONANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 170℃. Blachę nasmarować, albo wyłożyć papierem do wypieków.
- Ciasto wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką, wałkować** na grubość ok. 2 -3 mm, ciąć na romby wielkości 3,5 x 3,5 cm. Układać na blasze, zachowując odstępy.
- Piec ok. 20 min. Upieczone, powinny mieć zarumienione brzegi.
SKŁADNIKI wg oryginału:
1 i 1/4 szklanki mąki
2-3 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki maku
1/2 szklanki masła lub oleju
*Tym razem mak dodałam pod koniec i trudno było go rozprowadzić w cieście równomiernie
** wg mnie cieńsze są lepsze.
SMACZNEGO!
Źródło: Przepis pochodzi z "Przygoda kulinarna" Katarzyna Pospieszyńska W-wa 1987r. Informacje w nagłówku: Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz