1 grudnia 2020

Ciastka z makiem - Mohn Kichlach (Izrael)

 
To żydowskie ciasteczko z makiem -  niekiedy nazywane chłopskim. Jest kruche, cienkie i niepozorne, ale uwaga - uzależniające! Przyjemna twardość przy gryzieniu - przez to wciągają. Poza tym szybko się je robi.  Fajne nawet na jakieś spotkania towarzyskie - z powodzeniem zastąpią chipsy.
 
Pierwszy raz robiłam ściśle wg przepisu,- ciasto było rzadkie w konsystencji i nakładało się je łyżką. Jednak nie podobało mi się to, że ciasteczka pływały pod koniec pieczenia w nadmiarze tłuszczu -  ale  mimo tego były bardzo dobre. Ze względu na ten wypływający tłuszcz zmieniłam trochę proporcje, żeby można było wałkować i teraz są super!  Następnym razem postaram się zrobić jeszcze cieńsze, jak małe krakersiki. Na końcu tekstu podaję książkowe proporcje.

SKŁADNIKI: ok. 100 ciasteczek wielkości 3,5 x 3,5 cm.
115 g masła
2,5 szklanki mąki
4 jaja
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek maku
2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE: 
  • Masło rozpuścić i ostudzić. 
  • Mąkę przesiać do miski, odsunąć mąkę ze środka. Wbić w środek jaja, wsypać cukier i sól - roztrzepać rózgą, nie zagarniając dużo mąki. Dodać mak*, wymieszać z jajami - dalej roztrzepywać zagarniając mąkę, dodać masło i olej. Mieszać na początku rózgą, potem łopatką.
  • Masę owinąć folią i zostawić w chłodzie, co najmniej na 1 godz. - żeby stwardniała i dała się wałkować.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170℃. Blachę nasmarować, albo wyłożyć papierem do wypieków.
  2. Ciasto wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką, wałkować** na grubość ok. 2 -3  mm, ciąć na romby wielkości 3,5 x 3,5 cm. Układać na blasze, zachowując odstępy. 
  3. Piec ok. 20 min. Upieczone, powinny mieć zarumienione brzegi.
SKŁADNIKI wg oryginału
1 i 1/4 szklanki mąki
2-3 jaja
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki maku
1/2 szklanki masła lub  oleju

*Tym razem mak dodałam pod koniec  i trudno było go rozprowadzić w cieście równomiernie
** wg mnie cieńsze są lepsze.

SMACZNEGO!
Źródło: Przepis pochodzi z "Przygoda kulinarna" Katarzyna Pospieszyńska W-wa 1987r. Informacje w nagłówku: Wikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...