Pierniczki występujące pod nazwą całuski w różnych publikacjach i w internecie - różnią się recepturami i wyglądem - to który jest prawdziwy? Na blogu są już Pierniczki-Całuski z migdałem, różnią się tym, że w nich nie ma dodatku tłuszczu. Dodatek tłuszczu wpływa na nadanie kruchości. Ten przepis pochodzi z wydania specjalnego Zwierciadła z 1982 r. autorstwa Zofii Zawistowskiej. Są bardzo słodkie i jasne po upieczeniu - można dodać trochę kakao, żeby były ciemniejsze. Ale bardzo dobre - nie leżały zbyt długo.
SKŁADNIKI:
150 g miodu
500 g mąki
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżki goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100 g masła lub smalcu
2 jaja
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki amoniaku
śmietana - opcjonalnie
Dekoracja:
wiórki kokosowe
lukier królewski
PRZYGOTOWANIE:
- Miód stopić, wymieszać z mąką i przyprawami, dodać masło - wymieszać. Naczynie przykryć i zostawić w chłodzie na 48 godzin.
- Po upływie wymaganego czasu do masy dodać jaja, cukier puder i amoniak rozprowadzony 3 łyżkami zimnej wody. Ciasto wyrobić - powinno mieć twardszą konsystencję, jak na makaron. Jeśli jest za twarde - dodać trochę śmietany dla polepszenia konsystencji.
- Pozostawić na godzinę pod przykryciem.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190℃. Blachy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wałkować na placki ok. 1 cm. wykrawać różne kształty. Piec do zrumienienia.
- Po ostygnięciu dekorować. Te są dekorowane lukrem królewskim i od razu obsypywane wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz