Lubię takie dania - kolorowe i zdrowe. Duża ilość różnych warzyw, trochę mięsa z piersi kurczaka, ryż i łączący w całość ementaler. Pożywne i dość szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI: duża porcja na 6-8 osób
olej, masło
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
2 duże cebule
500 g ryżu do risotto
1 szklanka wytrawnego, białego wina
600 ml wywaru mięsnego
800 g warzyw - mogą być mrożone (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolka szparagowa)
2 papryki - mogą być mrożone
100 g ementalera
pieprz
sól
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zasypać przyprawami i odrobiną oleju - przykryć i zostawić co najmniej na 1 godz.
- Warzywa rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
- Na oleju z masłem przesmażyć pierś z kurczaka, po chwili dodać cebulę - przesmażyć razem ok. 5 min. Dodać suchy ryż i też przesmażyć ok. 5 min. Dodać wino, utrzymywać na niedużym ogniu - aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
- Podlać bulionem - dodając stopniowo w miarę wchłaniania przez ryż.
- Jak ryż jest już prawie ugotowany dodać warzywa, przyprawy - dusić pod przykryciem do miękkości - ale ryż nie powinien się rozgotować.
- Wsypać starty na tartce ementaler, wymieszać, przykryć wyłączyć ogień. Zostawić przykryte jeszcze ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz