11 marca 2014

Risotto z kurczakiem i warzywami


























Lubię takie dania - kolorowe i zdrowe. Duża ilość różnych warzyw, trochę mięsa z piersi kurczaka, ryż i łączący w całość ementaler. Pożywne i dość szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI: duża porcja na 6-8 osób

olej, masło
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
2 duże cebule
500 g ryżu do risotto
1 szklanka wytrawnego, białego wina
600 ml wywaru mięsnego
800 g warzyw - mogą być mrożone (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolka szparagowa)
2 papryki - mogą być mrożone
100 g ementalera
pieprz
sól
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zasypać przyprawami i odrobiną oleju - przykryć i zostawić co najmniej na 1 godz.
  • Warzywa rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
  1. Na oleju z masłem przesmażyć pierś z kurczaka, po chwili dodać cebulę - przesmażyć razem ok. 5 min. Dodać suchy ryż i też przesmażyć ok. 5 min. Dodać wino, utrzymywać na niedużym ogniu - aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  2. Podlać bulionem - dodając stopniowo w miarę wchłaniania przez ryż.
  3. Jak ryż jest już prawie ugotowany dodać warzywa, przyprawy - dusić pod przykryciem do miękkości - ale ryż nie powinien się rozgotować. 
  4. Wsypać starty na tartce ementaler, wymieszać, przykryć wyłączyć ogień.  Zostawić przykryte jeszcze ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką.
SMACZNEGO!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...