Najszybsze podanie makaronu - to makaron z pesto. Na czerwone pesto - najprościej kupić gotowe, suszone pomidory w aromatycznej zalewie z oleju z dodatkiem kaparów. Do tego świeża bazylia, ser dojrzewający, trochę koncentratu pomidorowego - tak przygotowane pesto wystarczy na kilka porcji - można przechowywać w zamkniętym słoiczku nawet ponad miesiąc.
SKŁADNIKI:
500 g makaronu spaghetti - może być inny
500 g makaronu spaghetti - może być inny
100 g pestek słonecznika
165 g suszonych pomidorów w oleju - 2-3 posiekać do dekoracji
100 g sera dojrzewającego
2 ząbki czosnku
4 - 5 łodyg bazylii - same listki
2 łyżki przecieru pomidorowego
120 ml oleju/oliwy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
pieprz
sól - do smaku
PRZYGOTOWANIE:
165 g suszonych pomidorów w oleju - 2-3 posiekać do dekoracji
100 g sera dojrzewającego
2 ząbki czosnku
4 - 5 łodyg bazylii - same listki
2 łyżki przecieru pomidorowego
120 ml oleju/oliwy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
pieprz
sól - do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Ser zetrzeć na tartce.
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem na prawie gładką masę. Dosmakować solą, pieprzem.
WYKONANIE:
- Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z odpowiednią ilością pesto.
- Pozostałą część pesto - przełożyć do słoiczka, zalać wierzch łyżką oliwy. Przechowywać w lodówce - można przez okres ok.1,5 miesiąca
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz