SKŁADNIKI: na tortownicę 24 cm., wysoki
biszkopt:6 białek
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1 szklanka mąki
do nasączenia:
6 łyżeczek kawy*
2 łyżeczki cukru
1 szklankę wody
50 ml amaretto lub aromat migdałowy
masa serowa:
10 łyżeczek żelatyny (50 ml.)
0,5 szklanki zimnego mleka
6 żółtek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 kg serka mascarpone**
750 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
kakao, czekolada gorzka
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt - może być wg przepisu na biszkopt niezawodny, albo: spienić białka na wolnych obrotach, dodać szczyptę soli i sok z cytryny, ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Nie przerywając ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku do uzyskania jednolitej masy. Następnie wymieszać delikatnie z mąką dodając ją partiami - najlepiej przesypując bezpośrednio na masę jajeczną przez sitko.
- Zaparzyć kawę, dodać cukier i amaretto - uzupełnić wodą, żeby wyszło 1,5 szklanki płynu.
- Na masę serową: Żelatynę zalać zimnym mlekiem i zostawić do napęcznienia. Ser powinien być z lodówki. Śmietanę z naczyniem mocno schłodzić. W głębokim garnczku ubić żółtka na parze - dobrze na puch, dodać szklankę wrzącego mleka - ubijać na parze jeszcze ok. 10 min, a jeszcze lepiej w garnku do gotowania mleka - chodzi tylko, żeby pozbyć się surowości żółtek.
- Żelatynę rozpuścić wstawiając do garnuszka z wrzątkiem. Do masy żółtkowej dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Masę lekko przestudzić - ale powinna być ciepła, bo szybko tężeje
- Ubić śmietanę na sztywno.
- Ubić ser - dodać ciepłą masę żółtkową partiami- zmiksować razem.
- Masę serowo - żółtkową wymieszać delikatnie łopatką ze śmietaną - dodając partiami.
WYKONANIE:
- Biszkopt przekroić na trzy krążki. Położyć jeden na paterze, nasączyć go 0,5 szklanki płynu - ułożyć na nim 1/3 masy. Masę obsypać obficie kakao i startą czekoladą, położyć drugi krążek, nasączyć 0,5 szklanki płynu, wyłożyć 1/3 masy i oprószyć kakao i czekoladą. Na wierzch położyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć resztą płynu, obłożyć tort pozostałą masą i udekorować. Zostawić w lodówce do stężenia.
- Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - najpierw przekroić płotek, później resztę.
DEKORACJA:
- Trzeba na długo zamrozić płytkę marmurową.
- Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, uważając, żeby do czekolady nie dostała się woda. Włożyć ją do szprycy.
- Na zamrożoną płytkę wylewać zygzakiem czekoladę i już po chwili widać jak czekolada zmienia wygląd z błyszczącej na zamrożoną - wtedy ostrożnie podważyć nożem i delikatnie przenieść na tort np. przy pomocy widelca - w rękach szybko się rozpuszcza. Płotek lekko docisnąć.
- Po ułożeniu płotka czekoladowego znowu płytkę zamrozić i czynność powtórzyć.
**może być inny - niekwaśny, np. śmietankowy 3x zmielony
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz