18 kwietnia 2014

Tort tiramisu wykwintny

Nie będę oryginalna proponując na nadchodzące Święta tort tiramisu - bo w sieci jest ich bez liku. W każdym przepisie jednak coś mi brakuje - w tym jest wszystko co potrzeba, aby był wyjątkowy. Cienkie krążki biszkoptu, nasączone kawą z amaretto, przełożone dużą ilością masy serowo - śmietanowej z dodatkiem bezpiecznych żółtek. Każda warstwa przesypana kakao i gorzką czekoladą.  

SKŁADNIKI: na tortownicę 24 cm., wysoki
biszkopt:
6 białek
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1 szklanka mąki

do nasączenia:
6 łyżeczek kawy*
2 łyżeczki cukru
1 szklankę wody
50 ml amaretto lub aromat migdałowy

masa serowa:
10 łyżeczek żelatyny (50 ml.)
0,5 szklanki zimnego mleka

6 żółtek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 kg serka mascarpone**
750 ml śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:
kakao, czekolada gorzka

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec biszkopt - może być wg przepisu na biszkopt niezawodny, albo:  spienić białka na wolnych obrotach, dodać szczyptę soli i sok z cytryny, ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Nie przerywając ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku do uzyskania jednolitej masy. Następnie wymieszać delikatnie z mąką dodając ją partiami - najlepiej przesypując bezpośrednio na masę jajeczną  przez sitko.
  • Zaparzyć kawę, dodać cukier i amaretto - uzupełnić wodą, żeby wyszło 1,5 szklanki płynu.
  • Na masę serową: Żelatynę zalać zimnym mlekiem i zostawić do napęcznienia. Ser powinien być z lodówki. Śmietanę z naczyniem mocno schłodzić. W głębokim garnczku ubić żółtka na parze - dobrze na puch, dodać szklankę wrzącego mleka -  ubijać na parze jeszcze ok. 10 min, a jeszcze lepiej w garnku do gotowania mleka - chodzi tylko, żeby pozbyć się surowości żółtek. 
  • Żelatynę rozpuścić wstawiając do garnuszka z wrzątkiem. Do masy żółtkowej dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Masę lekko przestudzić - ale powinna być ciepła, bo szybko tężeje
  • Ubić śmietanę na sztywno.
  • Ubić ser  - dodać ciepłą masę żółtkową partiami- zmiksować razem. 
  • Masę serowo - żółtkową wymieszać delikatnie łopatką ze śmietaną - dodając partiami.
WYKONANIE:
  1. Biszkopt przekroić na trzy krążki. Położyć jeden na paterze, nasączyć go 0,5 szklanki płynu - ułożyć na nim 1/3 masy. Masę obsypać obficie kakao i startą czekoladą, położyć drugi krążek, nasączyć 0,5 szklanki płynu, wyłożyć 1/3 masy i oprószyć kakao i czekoladą. Na wierzch położyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć resztą płynu, obłożyć tort pozostałą masą i udekorować. Zostawić w lodówce do stężenia.
  2. Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - najpierw przekroić płotek, później resztę.
DEKORACJA:
  • Trzeba na długo zamrozić płytkę marmurową. 
  • Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, uważając, żeby do czekolady nie dostała się woda. Włożyć ją do szprycy.
  • Na zamrożoną płytkę wylewać zygzakiem czekoladę i już po chwili widać jak czekolada zmienia wygląd z błyszczącej na zamrożoną - wtedy ostrożnie podważyć nożem i delikatnie przenieść na tort np. przy pomocy widelca - w rękach szybko się rozpuszcza. Płotek lekko docisnąć.
  • Po ułożeniu płotka czekoladowego znowu płytkę zamrozić i czynność powtórzyć.
* Ja zaparzyłam świeżo zmieloną kawę ok. 3 łyżek z czubkiem
**może być inny - niekwaśny, np. śmietankowy 3x zmielony

SMACZNEGO!
















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...