Surówka z niewyszukanych składników - na co dzień. W okresie zimy najczęściej jako bazę do surówek używam różnego rodzaju kapust - najczęściej pekińską i białą kiszoną. Tą surówkę robiłam po raz pierwszy - bardzo smakowała do obiadu moim bliskim. Tylko kapusta, marchew, trochę cebulki i pomarańcza - która nadała jej soczystości. Dla zaostrzenia smaku dodałam płatki ostrej papryczki z młynka.
SKŁADNIKI:
1 średnia cebula
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
2 średnie marchewki
1 pomarańcza
1/4 ostrej papryczki - opcjonalnie
sól, cukier, pieprz, oliwka
WYKONANIE:
SKŁADNIKI:
1 średnia cebula
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
2 średnie marchewki
1 pomarańcza
1/4 ostrej papryczki - opcjonalnie
sól, cukier, pieprz, oliwka
WYKONANIE:
- Cebulkę obrać i drobno posiekać - wrzucić do salaterki - posolić i lekko posłodzić, wymieszać*.
- Kapustę pekińską drobno poszatkować - wrzucić na cebulę.
- Marchew zetrzeć na kapustę - na drobnej tartce.
- Pomarańczę obrać ze skóry i dokładnie usunąć białą część - nie dzielić na cząstki, tylko pokroić na cząstki (żeby sok nie był zamknięty w błonce) i cząstkę przeciąć na trzy, czy cztery - do salaterki.
- Wszystko polać oliwką, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Posypać płatkami suszonej ostrej papryczki - albo drobno posiekanej świeżej.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz