Ciasteczka z orzechów laskowych - bardzo kruche o piaskowej strukturze. Smaczne i aromatyczne. Rozsypują się w ustach!
SKŁADNIKI: ok. 30 - 40 sztuk
250 g masła
50 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżka rumu
250 g mąki
250 g orzechów laskowych + do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni* i ew. usunąć część skórek. Odłożyć część do dekoracji. Zmielić w młynku do orzechów - drobnym sitkiem.
- Masło ubić z cukrem na puch, dodać wodę i rum, wymieszać z mąką i orzechami.
WYKONANIE:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto włożyć do worka cukierniczego z dużą rozetą.
- Wyciskać ciastka średnicy ok. 5 - 6 cm , w każde wetknąć orzech.
- Piec do zrumienienia**. ok 15 min. Zdejmować szeroką łopatką bardzo ostrożnie - ciepłe są tak delikatne, że się rozsypują prawie jak piasek.
*orzechy trzeba mieszać i zdejmować w trakcie znad ognia - szybko się przypalają i stają się gorzkie i niedobre. Lepiej podprażyć krócej niż za długo, dochodzą jeszcze po zdjęciu z patelni.
** uważać, żeby się za bardzo nie przypiekły, bo stają się gorzkawe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz