Jak tarta cytrynowa, to i tartaletki - jeszcze lepsze, bo z dodatkiem śmietany, która doskonale łączy
smaki. Ciasto kruche jest bardzo kruche i trzeba uważać przy wyjmowaniu z formy, ale też nie polecam do przewożenia - tarteletki mogą zostać bez płatków. Te tarteletki są bardzo duże, ale dzięki temu wszystko się mieści i świetnie smakuje.
SKŁADNIKI: na 15 sztuk dużych ciastek - foremka kwiatek średnica 12 cm.
średnica formy na muffiny 7 cm x 3 cm głębokość
ciasto:
500 g mąki
300 g masła - zimne, może być zamrożone
szczypta soli
100 g cukru pudru
cukier z wanilią
3 żółtka
1 małe jajko
lemon curd:
2 duże jaja
2 duże żółtka
180 ml cukru/170 g
75 g masła
2 cytryny - 120 ml soku z cytryny
2 łyżki otartej żółtej warstwy skórki cytrynowej
bezy: ok.36 sztuk
125 ml białek (z ok. 3 jaj)
150 g miałkiego cukru
szczypta soli
200 ml śmietany kremówki 36 % - mocno schłodzić
cukier z wanilią
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec kruche spody: posiekać masło z mąką - jak najdrobniej, żeby jak najkrócej zlepiać rękoma. Dodać szczyptę soli, przesiany cukier puder, cukier z wanilią - wymieszać z mąką w dalszym ciągu siekając nożem. Zrobić w środku dołek, wbić do niego jajo i żółtka - wymieszać nożem, a następnie zagnieść krótko rękoma. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Stężałe ciasto pokroić w plastry i rozwałkować między dwoma kawałkami folii lub maty silikonowej. Zdjąć z jednej strony folię, wycinać ciastka foremką i wylepiać dokładnie dołki formy. Nakłuć dolne części widelcem. Piec do zrumienienia w temperaturze ok. 190º C. Przed wyjęciem z formy lekko przestudzić. Ostrożnie wyjmować, bo bardzo łatwo kruszą się płatki. Po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Upiec bezy - wskazówki na moim blogu. Piekarnik nastawić na 150º C (grzanie od dołu). Białka spienić, dodać sól, ubić na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - średnica mniejsza niż spody ciastek. Wstawić do nagrzanego do 150º C piekarnika i od razu zmniejszyć do 100º C, po upływie 1/2 godziny zmniejszyć do 75º C, później do 50º C. Zostawić w piekarniku do wyschnięcia, najlepiej na noc zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
- Zrobić lemon curd: przygotować naczynie do gotowania nad parą wodną. Do miski wbić jaja i żółtka, dodać cukier - postawić nad parą wodną i od razu mieszać trzepaczką rózgową, Dodać skórkę, sok z cytryny i masło - utrzymywać nad parą stale mieszając do zgęstnienia kremu (można sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym -gęstnieje w temperaturze ok 75 - 80º C).
- Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier z wanilią. Można przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Lemon curd przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Na spód tarteletek zrobić małego kleksa ze śmietany (żeby przykleiła się beza), położyć na to bezę. Bezę pokryć najpierw śmietaną, a na wierzch wycisnąć Lemon curd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz