Słoneczna tarta na pochmurne dni. Na kruchym spodzie, z cytrynowym kremem lemon curd, osłodzona i udekorowana suchymi bezami. Wszystkie elementy tej tarty można przygotować kilka dni wcześniej. Lemon curd - na podstawie różnych źródeł może stać w lodówce ok 2 tygodni. Ciasto kruche i bezy można upiec 2 - 3 dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu.
SKŁADNIKI: średnica tarty 27 cm
ciasto:
250 g mąki
150 g masła - zimne, może być zamrożone
szczypta soli
40 g cukru pudru
cukier z wanilią
1 jajko
1 żółtko
lemon curd:
3 duże jaja
3 duże żółtka
250 g cukru - niecała szklanka
120 g masła - temperatura pokojowa
3 cytryny - sok ok. 180 ml i skórka ok. 3 łyżek
bezy:
125 ml białek (z ok. 3 jaj)
150 g miałkiego cukru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec kruchy spód: posiekać masło z mąką - jak najdrobniej, żeby jak najkrócej zlepiać rękoma. Dodać szczyptę soli, przesiany cukier puder, cukier z wanilią - wymieszać z mąką w dalszym ciągu siekając nożem. Zrobić w środku dołek, wbić do niego jajo i żółtko - wymieszać nożem, a następnie zagnieść krótko rękoma. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Stężałe ciasto pokroić w plastry i rozwałkować między dwoma kawałkami folii lub maty silikonowej. Zdjąć z jednej strony folię i przełożyć na formę do tart - obciąć nadmiar ciasta i pomagając sobie rękoma wylepić dokładnie. Nakłuć gęsto widelcem i dobrze schłodzić w lodówce. Piec ok. 30 min. w temperaturze ok. 190º C. Po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Upiec bezy - wskazówki na moim blogu. Piekarnik nastawić na 150º C (dolna grzałka). Białka spienić, dodać sól, ubić na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 150º C piekarnika i od razu zmniejszyć do 100º C, po upływie 1/2 godziny zmniejszyć do 75º C, później do 50º C. Zostawić w piekarniku do wyschnięcia, najlepiej na noc zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
- Zrobić lemon curd: przygotować naczynie do gotowania nad parą wodną. Do miski wbić jaja i żółtka, dodać cukier - roztrzepać, najlepiej trzepaczką rózgową. Postawić nad wrzącą wodą - nie przerywając mieszania dodać skórkę, sok z cytryny i masło. Podgrzewać ciągle mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia kremu (można sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym -gęstnieje w temperaturze ok 75 - 80º C). Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki, albo wyłożyć od razu na tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz