22 grudnia 2017

Piernikowy jeż




















W E S O Ł Y C H    Ś W I Ą T !

Piernik miękki, aromatyczny ze skórką pomarańczową i orzechami - obłożony  masą czekoladową i migdałami. Bardzo dobry i miękki od razu po upieczeniu i nie zmienia tego stanu przez długi czas. Piekłam go dużo wcześniej, bo miałam czas, a pierniki suche mogą długo poleżeć. Dekorację masą i migdałami dobrze jest zrobić bliżej świąt i przechowywać już w lodówce.

SKŁADNIKI: dwie półokrągłe foremki -10 x 33 cm

3 szklanki mąki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 - 1 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka przypraw do piernika 
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej*
2-3 jaja
1 łyżeczka amoniaku
masło do formy

masa czekoladowa:
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g masła - temperatura pokojowa
100 g migdałów

PRZYGOTOWANIE:
  • Mąkę przesiać do miski.  Zrobić dołek.
  • Miód z cukrem podgrzewać do lekkiego zrumienienia i  od razu wlać do mąki. Dodać olej i 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao (do kakao dodawać stopniowo mleko, do uzyskania pasty, potem dodać resztę mleka). Dodać jeszcze przyprawy, orzechy i skórkę pomarańczową - wyrobić drewnianą łyżką, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka i zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Formę wysmarować masłem.
  2. Do wystudzonego ciasta dodać jaja, amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody lub mleka. Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć do przygotowanych form i wstawić do piekarnika, po ok. 1/2 godziny temperaturę zwiększyć do 170℃ - piec do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić.
  3. Migdały: migdały zalać wrzątkiem, odlać wodę i zalać drugi raz wrzątkiem - trzymać w wodzie, aż skórka będzie dała się bez problemów zdjąć. Odcedzić i od razu, zanim wyschną usunąć skórkę. Pokroić migdały wzdłuż na dwa, trzy razy - też najlepiej od razu po obraniu, są miększe i łatwiej kroić. 
  4. Masa: mleko zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć z cukrem, zahartować dodając stopniowo mleko - mocno podgrzać( do temp. ok. 80 ℃). Czekoladę posiekać, zalać gorącym mlekiem z żółtkami - zostawić do zmiękczenia czekolady i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło zmiksować, dodawać masę czekoladową - do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę czekoladową wyłożyć na zimne ciasto, wyrównać, wciskać migdały. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
*można zastąpić otartą skórką z pomarańczy
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...