5 grudnia 2017

Angielskie ciasto świąteczne


Inna wersja Tradycyjnego angielskiego ciasta świątecznego - w tamtym są same owoce suszone i kandyzowane - dlatego często nazywane jako angielskie ciasto owocowe, w tym natomiast występuje spora część orzechów włoskich. Spotkałam się też z nazwą angielski keks, choć jest podobny składem do naszego - to smakowo jest inny. Cechą tych ciast jest to, że powinny być upieczone dużo wcześniej, zanim będzie się je spożywać - smaki i wilgotność muszą przeniknąć - dzięki temu jest zwarty, jakby sprasowany. Może i powinien być dużo wcześniej upieczony - to ciasto cechuje się bardzo długą trwałością. Dekorację lukrem proponuję zrobić już bliżej Świąt, bo jego wilgotne wnętrze powoduje rozmiękanie lukru. I z tego względu nie należy zamykać go szczelnie i najlepiej przechowywać w lodówce. 

SKŁADNIKI: 2 miski o średnicy 20 cm wys. ok. 11 cm 
250 g suszonych moreli
400 g kandyzowanych owoców
50 g kandyzowanego imbiru
400 g orzechów
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki skórki cytrynowej
350 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki goździków i ziela angielskiego - mielone
150 g masła - miękkie + do smarowania
150 g cukru
6 jaj

6 łyżek rumu/ cherry
słoiczek dżemu morelowego

dekoracja opcjonalnie:
lukier plastyczny biały - do obłożenia i do kropek
Mikołaj:
piernik* - trójkąt o boku 9 cm.
twarz Mikołaja - marcepan 
nos - marcepan + odrobina czerwonego lukru
czapka - lukier plastyczny czerwony
oczy - lukier plastyczny czarny 
grzywka i wzorek na płaszczu - lukier królewski

PRZYGOTOWANIE:
  • Owoce opłukać, sparzyć, ew.  namoczyć - pokroić w paseczki, imbir w kostkę, posiekać orzechy, drobno pokroić skórkę pomarańczową i cytrynową.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Formy natłuścić masłem.
  2. Jaja roztrzepać. Masło ubić z cukrem, połączyć z jajami, wlewając je stróżką, potem dodać połowę mąki - zmiksować.
  3. Drugą część mąki wymieszać z bakaliami, dodać do masy i połączyć całość.
  4. Piec ok. 1,5 godziny.  Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 min, potem wyjąć na kratkę.
  5. Po upieczeniu nakłuć  patyczkiem i nasączyć**. Wystudzić, przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu, czy lodówce ok 2-3 tygodni. 
  6. Udekorować. Ciasto posmarować gorącym dżemem morelowym przetartym przez sito. Rozwałkować biały lukier plastyczny, obłożyć nim ciasto. Na dole wykończony jest "sznurem pereł" - zrobiony przy pomocy  specjalnego szablonu***
  7. Kropki: toczyć małe kuleczki z lukru plastycznego, smarować pędzelkiem maczanym w wodzie miejsce przyklejania kropek i lekko spłaszczać przy przyklejaniu do lukru.
  8. Mikołaj: lukier do piernika przyklejać zwilżając go wodą. Obłożyć białym i czerwonym lukrem - jak na zdjęciach. Buźkę przykleić z rozwałkowanego marcepanu. Rozrobić lukier królewski - kornetem z papieru ozdobić płaszcz Mikołaja, odciąć kornet na większy otwór i dookoła buźki zrobić włosy. Wąsy wyciąć z lukru plastycznego. Nosek - można rozmieszać marcepan z czerwonym lukrem, albo zabarwić marcepan barwnikiem. Przykleić oczy. Przymocować Mikołaja*.
  9. Z dekoracją z lukru plastycznego nie przechowywać szczelnie zamkniętego.
* Piernik piekłam przy okazji pieczenia pierniczków - dobrze byłoby zapiec z patyczkiem - łatwiej będzie go umocować. Ja mocowałam przy pomocy grubej warstwy lukru.
**Nasączanie można powtarzać kilkakrotnie w ciągu leżakowania - wtedy nie smarować dżemem od razu.
*** Szablon tak jak przy Tradycyjnym angielskim cieście świątecznym 
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...