SKŁADNIKI: 2 miski o średnicy 20 cm wys. ok. 11 cm
250 g suszonych moreli
400 g kandyzowanych owoców
50 g kandyzowanego imbiru
400 g orzechów
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki skórki cytrynowej
350 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki goździków i ziela angielskiego - mielone
150 g masła - miękkie + do smarowania
150 g cukru
6 jaj
6 łyżek rumu/ cherry
słoiczek dżemu morelowego
dekoracja opcjonalnie:
lukier plastyczny biały - do obłożenia i do kropek
Mikołaj:
piernik* - trójkąt o boku 9 cm.
twarz Mikołaja - marcepan
nos - marcepan + odrobina czerwonego lukru
czapka - lukier plastyczny czerwony
oczy - lukier plastyczny czarny
grzywka i wzorek na płaszczu - lukier królewski
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce opłukać, sparzyć, ew. namoczyć - pokroić w paseczki, imbir w kostkę, posiekać orzechy, drobno pokroić skórkę pomarańczową i cytrynową.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Formy natłuścić masłem.
- Jaja roztrzepać. Masło ubić z cukrem, połączyć z jajami, wlewając je stróżką, potem dodać połowę mąki - zmiksować.
- Drugą część mąki wymieszać z bakaliami, dodać do masy i połączyć całość.
- Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 min, potem wyjąć na kratkę.
- Po upieczeniu nakłuć patyczkiem i nasączyć**. Wystudzić, przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu, czy lodówce ok 2-3 tygodni.
- Udekorować. Ciasto posmarować gorącym dżemem morelowym przetartym przez sito. Rozwałkować biały lukier plastyczny, obłożyć nim ciasto. Na dole wykończony jest "sznurem pereł" - zrobiony przy pomocy specjalnego szablonu***
- Kropki: toczyć małe kuleczki z lukru plastycznego, smarować pędzelkiem maczanym w wodzie miejsce przyklejania kropek i lekko spłaszczać przy przyklejaniu do lukru.
- Mikołaj: lukier do piernika przyklejać zwilżając go wodą. Obłożyć białym i czerwonym lukrem - jak na zdjęciach. Buźkę przykleić z rozwałkowanego marcepanu. Rozrobić lukier królewski - kornetem z papieru ozdobić płaszcz Mikołaja, odciąć kornet na większy otwór i dookoła buźki zrobić włosy. Wąsy wyciąć z lukru plastycznego. Nosek - można rozmieszać marcepan z czerwonym lukrem, albo zabarwić marcepan barwnikiem. Przykleić oczy. Przymocować Mikołaja*.
- Z dekoracją z lukru plastycznego nie przechowywać szczelnie zamkniętego.
**Nasączanie można powtarzać kilkakrotnie w ciągu leżakowania - wtedy nie smarować dżemem od razu.
*** Szablon tak jak przy Tradycyjnym angielskim cieście świątecznym
*** Szablon tak jak przy Tradycyjnym angielskim cieście świątecznym
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz