Danie końca lata – kto nie robił tego roku – musi się spieszyć. Co roku o tej porze znajomi rozdają nadmiary plonów. Kabaczek, co dostałam jest bardzo duży – takiego bym nie kupowała, ale nie ma co co narzekać, tylko się cieszyć. Kabaczek - to cukinia tylko żółta i smak jego jest trochę inny, tak jak inaczej smakuje żółty pomidor, czy papryka. Jest to bardzo wartościowe warzywo - wg Wikipedii „ odkwasza organizm oraz sprzyjają przemianie materii” „zawiera witaminy C, PP, B1, karoten” Jest to fajne danie – nie jest bardzo czasochłonne jak gołąbki. Do gołąbków robię sos pomidorowo-paprykowy ze składników jak niżej, a do kabaczka te składniki wykorzystałam do obłożenia mięsa i ryżu – sos na pewno by trochę spłynął. Wyszło dużo lepsze niż myślałam.
SKŁADNIKI:
1 kabaczek – duży lub
2 małe
1 kg mięsa zmielonego z
łopatki,szynki
1,5 szklanki ryżu
2,25 szklanki wody
1 łyżka oleju lub masła
1 duża cebula
Na sos (albo obłożenie):
1 duża cebula
papryka,
2 duże pomidory
1/2 główki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ryż - zagotować wodę,
wypłukać na sicie ryż – wrzucić na wrzątek, dodać sól , olej
lub masło. Zagotować, zamieszać, przykryć i od razu zmniejszyć
płomień do minimum. Zamieszać jeszcze raz żeby nie przywarło –
podgrzać do wchłonięcia wody przez ryż, chwilę jeszcze potrzymać
na ogniu. Wyłączyć płomień. Zostawić przykryte na kuchence –
ryż nie musi być ugotowany na miękko.
Cebula – podsmażyć na
oleju na złoto.
Kabaczek - odciąć
szypułkę, umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek w ten
sposób, żeby został tylko jednorodny miąższ.
Na sos:*
Cebulę pokroić w pół
talarki
Paprykę w paski
Wrzucić na nie dużą
ilość oleju cebulę i paprykę chwilę zagrzać tylko do stracenia
surowości.
Pomidory sparzyć i obrać
ze skórki – pokroić w grube plastry
Czosnek obrać.
WYKONANIE
Wystudzony ryż połączyć
z mięsem, podsmażoną cebulą – dodać pieprzu i soli, dokładnie
wyrobić. Miejsca na blasze, gdzie będzie stykała się z kabaczkiem
– posmarować oliwą. Połówki kabaczka położyć blasze. Wyłożyć
farszem połówki kabaczka. Obłożyć składnikami „sosu”,
czosnkiem wyciśniętym prze praskę. Całość posolić, obsypać
pieprzem.
Piec w temp 200º
C ok 1,5 godziny, zostawiłam w nagrzanym piekarniku jeszcze dłużej,
bo kabaczek był duży. Po upieczeniu – dobrze się kroi, mięso
zwarte w środku - dobrze, że nie obierałam ze skóry- skóra
trzyma formę. Dodatkowe warzywa na
wierzch dodały więcej smaku – bardzo dobre.
*Jak robię sos do
gołąbków. Wrzucam wszystko do szklanki koktajlowej – do
uzyskania jednorodnej konsystencji. Mocno podgrzewam – przyprawiam
do smaku i mam gęsty sos, bez zagęszczania mąką. Można dodać
do niego trochę śmietany.
Warto spróbować –
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz