Imbir, czosnek, miód i cytryna - czy mogą być lepsze składniki kuracji na przeziębienie? Nie wiem dlaczego co roku we wrześniu mam chorego w domu. Nie mam na to wpływu tak już jest i na to nic nie poradzę, ale z chorobą trzeba się rozprawić. Od niedawna stosowany jest u mnie przepis na cudowną kurację.
Nie powiem - to jest pyszne - jak przy daniach kulinarnych. Imbir w tej postaci ma bardzo ostry smak, piecze, pali jak się go żuje, ale może oto chodzi, żeby wypalił zarazki znajdujące się w jamie ustnej podczas choroby? Od dawna wiadomo, że imbir ma wyjątkowe właściwości. To jest lekarstwo i jak każde inne można przedawkować.*- Tak że trzeba uważać!
SKŁADNIKI:
kłącze imbiru ok 3 x3 cm.
2 łyżki miodu
ząbek czosnku
trochę soku z cytryny
WYKONANIE- Robić tylko na bieżące zużycie.
Imbir obrać - zetrzeć na wiórki - włożyć do małego słoiczka, na to wyłożyć 2 łyżki miodu, wycisnąć ząbek czosnku, wycisnąć trochę soku z cytryny.
Odstawić na min. 2 godziny.
STOSOWANIE
Żuć i pić. Starać się utrzymać w ustach żując jak najdłużej mimo pieczenia. Przeżute wypluć.
Stosować 3-4 razy dziennie po łyżeczce.
*Wyczytałam w Wikipedii , że w przypadku przedawkowania imbiru (herbaty, nalewki, tabletek, surowego imbiru) można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca. Z tego powodu nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir
Życzę ZDROWIA!
Najlepsze na gardło, w zeszłym roku od razu mnie po tym puściło :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńW obecnej sytuacji najważniejsze jest wspieranie odporności. Można to robić na różne sposoby, ale najważniejsze rzeczy wypisane są na stronie: https://odpustowe.pl/ochrona-dzieci-przed-koronowirusem/. Mimo tego, że porady dotyczą dzieci, każdy powinien się do nich stosować.
OdpowiedzUsuńDzięki, zdrówka!
OdpowiedzUsuń