Jest to moja ulubiona sałatka, dość szybka w przygotowaniu. Najlepiej
smakuje latem – prosto z lodówki – do tego można zaserwować
porcję mięsa - i mamy pożywny posiłek. Smakuje
dobrze i na drugi dzień – na śniadanie, kolację i na spotkanie z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI:*
1 mały kalafior
1 duży brokuł
4 duże pomidory
5 jaj
sól, cukier- na koniec
łyżeczki
sos:
1 słoik majonezu
(średni)
2-3 łyżki gęstego
jogurtu lub śmietany
3-4 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Od brokuła i kalafiora
odciąć same różyczki – oczyścić jeśli trzeba, opłukać.
Zagotować wodę, dodać
cukier i sól . Ugotować w nim kalafior i brokuł – nie
rozgotować.
- wrzucić na wrzątek najpierw róże kalafiora, wyjąć łyżką cedzakową na sito,odcedzić – przelać zimną wodą.
- do tej samej wody wrzucić na wrzątek róże brokuła, wyjąć łyżką cedzakową na sito,odcedzić – przelać zimną wodą.
- do tej samej wody wrzucić pomidory w celu sparzenia skórki
- nastawić jaja**, można jeszcze ten wrzątek wykorzystać do ugotowania jaj.
Obrać jaja, pomidory.
Sos:
Czosnek pokroić w
plasterki rozetrzeć z solą. Majonez zmieszać z jogurtem – dodać
czosnek, pieprz, sól – do smaku. Sos nie może być rzadki, bo
spłynie, a chodzi o to by utrzymał się na pomidorach.
WYKONANIE:
Układać warstwami:
- kalafior,
- jaja – pokroić na pół i połówkę na trzy,
- brokuł,
- pomidory- kroić na ósemki.
Zalać wszystko
przygotowanym sosem. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sałatka jest gotowa dopiero po minimum 2-3 godzinach, wtedy sos spowoduje,
że pomidory puszczą sok i przeniknie on do pozostałych składników.
* do sałatki należy
użyć jak najlepszych warzyw i dojrzałych pomidorów – dlatego
jest najlepsza w sezonie na te warzywa.
** jaja gotuję zawsze,
tak: wkładam do wrzątku na 7-8 min.
Życzę SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz