Nie muszę chyba pisać jak smakuje, bo chyba każdy zna smak śliwki w czekoladzie - w dodatku w ulubionej czekoladzie - można dodać gorzką, mleczną, a nawet białą. Namoczyć można w dowolnym alkoholu, np. brandy, amaretto, zmniejszyć, albo zwiększyć jego moc. Nadziać też wg gustu - orzechem, marcepanem. Ja dzisiaj nadzieję całym migdałem i masą migdałową - moja dzisiejsza propozycja myślę, że jak najbardziej nadaje się na prezent.
SKŁADNIKI:
250 g śliwki kalifornijskiej
1/2 szklanki alkoholu*
100 g migdałów
100 g masy marcepanowej http://wkuchnigra.blogspot.com/2013/09/masa-marcepanowa.html
100 g białej czekolady
150 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki zalać alkoholem poprzedniego dnia.
Sparzyć migdały - obrać
Odcedzić śliwki.
Z marcepanu zrobić małe wałeczki - żeby mogły wejść w otwór po pestce.
Nadziewać śliwek masą marcepanową.
Nadziewać pozostałe śliwki migdałem - położyć oddzielnie.
Wyłożyć tacę papierem do wypieków.
WYKONANIE:
- Czekoladę najpierw białą umieścić w płytkim naczyniu nad parą, poczekać chwilę, aż zmięknie. Zamieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Od razu wrzucać śliwki z migdałem, obrócić łyżeczką i wyjmować wykałaczką na papier. Z biała czekoladą trzeba szybko działać, po zmienia konsystencję. Usunąć resztki białej czekolady z naczynia.
- W tym samym naczyniu rozpuścić gorzką czekoladę i tak samo maczać i wykładać na papier.
- Zostawić do zastygnięcia.
Ilość masy w śliwkach można zwiększać upychając i formując palcami. Tak samo z czekoladą - można zwiększyć jej ilość polewając jeszcze po wyłożeniu na papier.
* Ja dałam:
1/4 szklanka wody
1/4 szklanki rumu STROH 80
SMACZNEGO!
No, pięknie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuń