Doskonały dodatek do ciast, nie tylko jako dżem - bardzo dobra jest zatopiona w nich skórka, którą wykorzystuję do dekoracji i jako dodatek różnych ciast.
SKŁADNIKI:
1,7 kg pomarańczy - najlepiej nadają się czerwone
3 litry wody
1,6 kg cukru (ok. 8 szklanek)
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańcze wyszorować porządnie i sparzyć.
- Włożyć do dużego garnka - zalać 3 litrami zimnej wody, przykryć, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na niedużym ogniu do miękkości ok. 1 - 1,5 godziny bez przykrycia.
WYKONANIE:
- Miękkie pomarańcze wyjąć, lekko przestudzić.
- Przekroić w poprzek na pół, wydrążyć łyżką miąższ - przetrzeć go przez rzadkie sito, usunąć z sita białe twarde elementy i pestki i można wszystko i to co nie przetarte, a zmiażdżone - włożyć do garnka z płynem, w którym gotowały się pomarańcze.
- Skórkę pokroić wg uznania - ja pokroiłam w trójkąty - bardzo dobrze się sprawdza do dekoracji. Jeśli samą skórkę będziemy używać do ciast lepiej pokroić na większe kawałki, bo łatwiej ją wyłowić.
- Włożyć pokrojone skórki do garnka z płynem i miąższem - mocno podgrzać, dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.
- Gotować, usuwać szumowiny. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości - sprawdzać kładąc łyżeczkę dżemu na zimny spodeczek.
- Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: strona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz