Ciastka w kształcie serc z rantem z marcepanu, czerwonym środkiem z dżemu lub galaretki - dobre nie tylko na walentynki. Akurat miałam trochę marcepanu - bardzo spodobał mi się pomysł, który pochodzi z innego bloga - przepis trochę zmieniłam - wyszły rewelacyjne.
SKŁADNIKI: na 15 dużych - cała blacha z piekarnika
Ciasto podstawowe:
250 g mąki
125 g masła
100 g cukru pudru
cukier z wanilią
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki wody*
białko do smarowania
ciasto marcepanowe:
1 duże jajko
150 g marcepanu**
galaretka owocowa lub dżem - o czerwonym kolorze
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200º C
- Ze składników na ciasto podstawowe zagnieść ciasto. Wałkować między dwoma kawałkami folii i wycinać foremką w kształcie serca ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białko rozmącić widelcem, posmarować serca przy pomocy pędzla.
- Marcepan rozdrobnić na kawałki, zmiksować z jajkiem przy pomocy blendera. Przy pomocy szprycy z okrągłym zakończeniem wyciskać na każdym ciastku rant dookoła. Ja miałam albo za duże oczko, albo za małe. Zrobiłam najmniejszym, ale tam gdzie mi starczyło obleciałam marcepanem dwa razy
- Piec ok. 15 min. - na złoto. Wystudzić. Oprószyć brzegi cukrem pudrem.
WYKONANIE:
- Podgrzać dżem, albo rozrobić owocową galaretkę w połowie wody - wylać na ciasteczka. Dżem można wyłożyć gorący na ciasteczka, a galaretkę tężejącą na całkiem wystudzone ciastka.
- Wykończone galaretką nie nadają się do długiego przechowywania w temperaturze pokojowej - zostało mi jedno ciasteczko na wierzchu ok. 3 dni - z galaretki zrobiła się guma.
*W oryginalnym przepisie nie było wody.
** W oryginalnym przepisie były 2 jaja, 100 g marcepanu i 100 g mielonych migdałów.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz