17 lutego 2015

Konfitura z pomarańczy






















Konfitura z pomarańczy - najlepszy sposób na uzyskanie aromatycznej, delikatnej w konsystencji i smaku skórki z pomarańczy, cząstki z pomarańczy doskonale sprawdzają się do dekoracji ciast. Syrop można wykorzystać do nasączania ciast, słodzenia napojów, naleśników czy racuszków. Tę konfiturę i dżem z pomarańczy robiłam głównie pod kątem wykorzystania do tortu czekoladowo - pomarańczowego, który niebawem pojawi się na blogu. Mogę tylko żałować, że nie robiłam takich przetworów wcześniej.

SKŁADNIKI:

700 g pomarańczy - najlepsze czerwone
1,5 litra zimnej wody
4 + 1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  • Pomarańcze wyszorować i sparzyć - ściąć głęboko z dwóch stron piętki,
  • Pomarańcze najlepiej pokroić w plastry - jeśli zależy nam na uzyskaniu takiej dekoracji (półplasterki bardziej się rozlatują). 
WYKONANIE:
  1. Plastry umieścić w szerokim rondlu, zalać ok. 1,5 litra zimnej wody - doprowadzić do wrzenia,
  2. Dodać 4 szklanki cukru i gotować odkryte ok 1,5 godziny na wolnym ogniu - do zredukowania syropu. Nie mieszać łyżką, tylko przez poruszanie rondla ruchem kolistym.
  3. Dodać jeszcze 1 szklankę cukru, sok z 1 cytryny i pogotować jeszcze ok. 10 min.
  4. Gotową konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków. 
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...