Kluseczki bardzo leniwe, bo ekspresowe w wykonaniu, a smakujące jak tradycyjne pierogi leniwe. Trzy składniki: naturalny serek śniadaniowy, jaja i mąka - wystarczy zabełtać trzepaczką rózgową i kłaść bezpośrednio na wrzątek łyżką. Bardzo delikatne dzięki dodaniu serka i dzięki niemu inaczej smakujące jak zwykłe kładzione kluski. Ja kładłam łyżką stołową, ale można przecierać przez sito z dużymi oczkami, można robić drobniejsze czubkiem łyżki. Podawać ze zrumienioną bułką tartą, lub polane samym masłem. Mogą służyć również jako dodatek do bezmięsnej zupy.
SKŁADNIKI: 2-3 porcje
300 g serka naturalnego serka (u mnie Bieluch 2 x 150 g)
4 jaja
sól
ok. 200 g mąki
dodatkowo: - opcjonalnie
olej, masło
bułka tarta
WYKONANIE:
- Jaja roztrzepać z dodatkiem szczypty soli, połączyć najpierw z serkiem, potem z mąką - tylko do połączenia składników i najlepiej trzepaczką rózgową. Konsystencja powinna być taka, żeby można było taką trzepaczką jeszcze zamieszać.
- Zagotować sporą ilość wody, osolić. Przechylić miskę na brzegu garnka z wrzątkiem tak, żeby masa doszła do brzegów miski - czystą łyżkę maczać we wrzątku i zagarniać ciasto bokiem łyżki bezpośrednio do wrzątku. Po każdym włożeniu kluska zmoczyć we wrzątku łyżkę, wtedy nie oblepia się łyżka ciastem.
- Gotować partiami - tą ilość ugotować na trzy razy. Wybierać łyżką cedzakową, od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Od razu wykładać na talerze. Polać zrumienioną bułką tartą lub masłem, posolić po wierzchu
SMACZNEGO!
też takie robię i też z moim ulubionym pysznym Bieluchem! cudowne, że chwila moment i jest pyszny obiad dla całej rodzinki :)
OdpowiedzUsuń