Na moim blogu jest już kilka przepisów z jego wykorzystaniem - znajdziecie je pod składnikiem winogrona .
kiście ciemnych winogron
ok. 4 łyżki cukru* na 1 litr przecieru
WYKONANIE:
- Winogrona wypłukać, oberwać z gron - wsypać do garnka. Postawić garnek z winogronami na średnim ogniu, zmiażdżyć trochę np. tłuczkiem do ubijania ziemniaków. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 5 minut. Wyłączyć palnik i zostawić przykryte jeszcze na 5-10 minut.
- Przelać całą zawartość na niezbyt drobne sito**, przecedzić. Pozostałości z odcedzenia przetrzeć w miarę możliwości - pozostałości można zużyć do zrobienia wina.
- Wyparzyć wrzątkiem umyte słoiki i nakrętki.
- Przecier - odmierzyć, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, pogotować jeszcze parę minut, zdjąć szumowiny i wlać do przygotowanych słoików. Zamknąć i odwrócić do góry dnem - do całkowitego wystudzenia.
*ilość cukru zależy od tego, czy winogrona są słodkie, czy nie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz