Nazwałam je stemplowane, bo bardzo ładnie odciska się wzór ze stempli do ciastek. Ale mogą być inne kształty. Bardzo dobre, kruche pierniczki. Większość przepisów na pierniczki jest bez dodatku masła - dlatego są twarde, trzeba czekać, żeby zmiękły - ale taka ich uroda. Twarde, typowe pierniczki dzięki temu są trwałe. Te mają dodatek i miodu, karmelu i przypraw korzennych - jak inne pierniczki, ale w konsystencji są trochę podobne do kruchych ciasteczek.
SKŁADNIKI: ok. 4 blachy pierniczków
125 g masła
250 g miodu
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżki mielonych innych przypraw*
100 g cukru
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jaja
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku umieścić: miód, masło i przyprawy - rozpuścić.
- Zrobić karmel: na patelnię wsypać: cukier, łyżkę wody - wymieszać i podgrzewać, nie mieszając (tylko patelnią), aż roztopi i zbrązowieje. Dodać od razu do rondelka z masłem i z miodem - wymieszać. Przestudzić.
- Do miski: przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wlać to co w rondelku, dodać sól, roztrzepane jaja i wyrobić ciasto - najlepiej mikserem.
- Ciasto zostawić do stężenia na kilka godzin.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm - wycinać dowolne kształty.
- W przypadku robienia pierniczków ze stemplem, posypywać wierzch ciasta niedużą ilością mąki i maczać w mące stempel, przed każdym odciśnięciem wzoru - odciąć foremką.
- Układać ciastka na blasze i piec do zrumienienia ok. 15 min.
* warto zrobić mieszankę z piernikowych przypraw: cynamon - najwięcej, goździk, ziele angielskie, anyż, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, wysuszona skórka pomarańczowa dodać mielony imbir. Robiłam w moździerzu - rozcierać, przesiewać, wsypywać to co nie przesiane i dalej rozcierać. Kiedyś próbowałam w młynku do kawy - ale moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysł, bo trzeba zrobić jej więcej - najbardziej aromatyczna jest na świeżo zrobiona.
Czy można użyć cukru pudru?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam karmelu z cukru pudru. Można spróbować, ale nie wiem, czy ładnie się skarmelizuje.
Usuń