11 grudnia 2016

Pierniczki stemplowane

Nazwałam je stemplowane, bo bardzo ładnie odciska się wzór ze stempli do ciastek. Ale mogą być inne kształty. Bardzo dobre, kruche pierniczki. Większość przepisów na pierniczki jest bez dodatku masła - dlatego są twarde, trzeba czekać, żeby zmiękły - ale taka ich uroda. Twarde, typowe pierniczki dzięki temu są trwałe. Te mają dodatek i miodu, karmelu i przypraw korzennych - jak inne pierniczki, ale w konsystencji są trochę podobne do kruchych ciasteczek. 

SKŁADNIKI: ok. 4 blachy pierniczków

125 g masła
250 g miodu
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżki mielonych innych przypraw*
100 g cukru
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jaja

PRZYGOTOWANIE:
  • W rondelku umieścić: miód, masło i przyprawy - rozpuścić.
  • Zrobić karmel: na patelnię wsypać: cukier, łyżkę wody - wymieszać i podgrzewać, nie mieszając (tylko patelnią), aż roztopi i zbrązowieje. Dodać od razu do rondelka z masłem i z miodem - wymieszać. Przestudzić.
  • Do miski: przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wlać to co w rondelku, dodać sól, roztrzepane jaja i wyrobić ciasto - najlepiej mikserem.
  • Ciasto zostawić do stężenia na kilka godzin.
    WYKONANIE:
    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2.  Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm - wycinać dowolne kształty.
    3. W przypadku robienia pierniczków ze stemplem, posypywać wierzch ciasta niedużą ilością mąki i maczać w mące stempel, przed każdym odciśnięciem wzoru - odciąć foremką.
    4. Układać ciastka na blasze i piec do zrumienienia ok. 15 min.

    * warto zrobić mieszankę z piernikowych przypraw: cynamon - najwięcej, goździk, ziele angielskie, anyż, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, wysuszona skórka pomarańczowa dodać mielony imbir. Robiłam w moździerzu - rozcierać, przesiewać, wsypywać to co nie przesiane i dalej rozcierać. Kiedyś próbowałam w młynku do kawy - ale moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysł, bo trzeba zrobić jej więcej - najbardziej aromatyczna jest na świeżo zrobiona.

    SMACZNEGO!


    2 komentarze:

    1. Czy można użyć cukru pudru?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nigdy nie robiłam karmelu z cukru pudru. Można spróbować, ale nie wiem, czy ładnie się skarmelizuje.

        Usuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...