Kandyzowany imbir - doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Syrop imbirowy można wykorzystać do piernika - zastępując nim część miodu. Nadaje się do bezpośredniego spożycia - w niewielkich ilościach, bo jest bardzo ostry i trzeba go traktować jak lekarstwo - można podobno go przedawkować. Spotkałam się w przepisach z imbirem w czekoladzie - może ktoś spróbuje?
SKŁADNIKI: na 750 ml słoik
ok. 750 g imbiru
3 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Imbir umyć, obrać - zeskrobać łyżeczką lub nożykiem. Pokroić na plastry - a jak ktoś woli - potem na zapałkę, albo w kosteczkę.
- Pokrojony imbir umieścić w rondlu, zalać wodą - doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 1/2 godziny, większe kawałki ok. 1 godziny - aż nieco zmięknie. Odcedzić, zachowując płyn - zużyć rozcieńczony jako herbatkę.
WYKONANIE:
- Zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny, włożyć odsączony z wody imbir i gotować na małym ogniu, aż będzie szklisty.
- Złożyć w słoiczki. Można odcedzić z syropu, obtoczyć w cukrze i podsuszyć.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz