10 grudnia 2016

Cake pops - formowane z ciasta

Cake pops - są to kulki z ciasta na patyczkach. Są dwa rodzaje tego typu ciasteczek - mogą być jak te robione z upieczonego ciasta, albo pieczone kulki w specjalnych foremkach. Najbardziej cieszą dzieci, ale tych nie musimy robić na patyczkach - będą jak czekoladowe trufle. Pyszne wykorzystanie resztek ciasta, choć następnym razem specjalnie go upiekę, żeby zrobić te pyszne kulki. Inwencje twórcze z wykorzystaniem tego przepisu mogą być różne - już mam w głowie kilka. Choć ich smak zawdzięczam głównie gorzkiej czekoladzie, która miło trzaska pod zębami i przytłumia smak słodyczy. Niektóre z nich dla wypróbowania zrobiłam w białej czekoladzie - te mi nie przypadły do gustu, zbyt słodkie - ale miały swoich zwolenników - rzecz gustu.

SKŁADNIKI: na ok. 30 - 40 sztuk

450 g upieczonego ciasta*
75 g masła
150 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mleka
opcjonalnie:
otarta skórka z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka alkoholu

dodatkowo;
patyczki do cake - pops**
ok. 300 g ciemnej czekolady
posypka

PRZYGOTOWANIE:

  • Z ciasta zrobić okruszki - można malakserem.
  • Masło zmiksować, dodać cukier puder - ucierać długo, aż będzie puszyste - pod koniec dodać kakao wanilię i mleko, ew. skórkę pomarańczową, cynamon i alkohol.
  • Wymieszać od razu masę maślaną z okruszkami. 
  • Przy pomocy rąk formować kulki wielkości ok. 15 - 20 ml. - układać od razu na talerzu z odstępami. Jeśli od razu nie formują się ładnie - odmierzać i zlepić w kulki jakkolwiek i krótko schłodzić. Po schłodzeniu formować, aż powierzchnia będzie bardzo gładka. 
  • W kulkach po schłodzeniu - odciąć kawałek (żeby ich spód był płaski) - te kawałki zlepić w kolejne kulki. Dobrze schłodzić.
WYKONANIE:
  1. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia albo matą silikonową.
  2. Patyczek maczać w czekoladzie i wkładać w kulki - zrobić to od razu we wszystkich.
  3. Zanurzać każdą kulkę w czekoladzie, postukując i czekając, żeby spłynął nadmiar czekolady. Ustawiać na tacy patyczkiem do góry. Udekorować i schłodzić.
  4. Przechowywać w lodówce.

*ja użyłam ciasto z przepisu czekoladowa bomba z żurawiną
** można zrobić bez patyczków - będą trufle

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...