Ten piernik i babeczki z ciasta piernikowego - oprócz składników, które ma klasyczny piernik jest dodatek maślanki i kakao. Po wyłożeniu jednej warstwy ciasta do babeczek, ale i do piernika (w odstępach) włożona jest spora łyżeczka dobrej jakości powideł, polany prawdziwą czekoladą. Piernik, powidła i prawdziwa czekolada - klasyka, ale to dla mnie połączenie nie do przebicia. Niezwykle wilgotny i puszysty - dobry od razu, ale po dwóch trzech dniach jeszcze lepszy.
SKŁADNIKI: piernik forma 11 x 21 cm, ok. 17 babeczek
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrąb
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika*
2 łyżki kakao
sól
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 szklanki oleju
400 ml maślanki lub kefiru
słoik powideł śliwkowych (ok. 300 ml)
dekoracja:
ok. 200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
gwiazdki odciśnięte z lukru plastycznego
PRZYGOTOWANIE:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrąb
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika*
2 łyżki kakao
sól
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 szklanki oleju
400 ml maślanki lub kefiru
słoik powideł śliwkowych (ok. 300 ml)
dekoracja:
ok. 200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
gwiazdki odciśnięte z lukru plastycznego
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180℃. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, formę na muffiny papilotkami.
- Wymieszać w misce trzepaczką rózgową suche składniki: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę, kakao i sól.
WYKONANIE:
- Ubić jaja z cukrem i miodem. Dodać olej, maślankę i 3 łyżki powideł - wymieszać trzepaczką, wsypać suche składniki i krótko wymieszać.
- Na dno babeczek wylać porcję ciasta, włożyć po sporej łyżeczce powideł i zalać do 3/4 ciastem. W formie wystarczy wylać ciasto, rozłożyć powidła w mniej więcej równych odstępach - żeby potem w każdym kawałku znajdowały się powidła i powciskać je trochę łyżeczką w ciasto.
- Piec ok 50 minut - do suchego patyczka - wbijać omijając powidła.
- Po wystygnięciu pierników, rozpuścić nad parą wodną czekoladę z olejem - babeczki zanurzać i odwracać, piernik polać i ewentualnie rozprowadzić po powierzchni szpatułką.
* warto zrobić mieszankę z piernikowych przypraw: goździk, ziele angielskie, anyż, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, wysuszona skórka pomarańczowa, dodać mielony imbir. Robiłam w moździerzu - rozcierać, przesiewać, wsypywać to co nie przesiane i dalej rozcierać. Kiedyś próbowałam w młynku do kawy - ale moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysł, bo trzeba zrobić jej więcej - najbardziej aromatyczna jest na świeżo zrobiona.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz