Bardzo dobry, prosty i szybki w wykonaniu. Mocno aromatyczny, o pulchnej strukturze, lekko wilgotny miąższ i ładnie wyrasta. Przepis pochodzi z książki "Pszczoły i ludzie" Ireny Gumowskiej, o nazwie: Piernik "wojenny" (tani). Przepis powstał w innych czasach obecnie ta nazwa mi nie pasuje, faktycznie patrząc na składniki wydaje się, że jest tańszy od innych - ale to jest bardzo mała porcja.
SKŁADNIKI: forma 11 x 21 cm
2 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki miodu
1/4 szklanki masła (ok.60 g) - miękkie
2 szklanki surowej startej marchwi - ok. 200 g
2 szklanki żytniej mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mieszanki innych przypraw piernikowych*
masło do formy
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200℃. Formę natłuścić masłem.
- Zetrzeć marchew na drobnej tartce.
- Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami.
- Wszystkie składniki miksować razem - dodając kolejno: jaja, cukier, miód, masło, marchew. Na koniec dodać i mieszankę mąki z przyprawami - można krótko wymieszać łopatką. Wyłożyć do formy - piec ok. 1 godziny - sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
** warto zrobić mieszankę z piernikowych przypraw: goździk, ziele angielskie, anyż, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, wysuszona skórka pomarańczowa, dodać mielony imbir. Robiłam w moździerzu - rozcierać, przesiewać, wsypywać to co nie przesiane i dalej rozcierać. Kiedyś próbowałam w młynku do kawy - ale moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysł, bo trzeba zrobić jej więcej - najbardziej aromatyczna jest na świeżo zrobiona.
Źródło: książka "Pszczoły i ludzie" Ireny Gumowskiej, Piernik "wojenny" (tani) - składniki prawie bez zmian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz