Twardy ser mozzarella zrolowany z pastą twarogową i szynką. Dla urozmaicenia menu śniadaniowego, jako dodatek na półmisek z wędlinami - na przyjęcia. Te roladki można robić z różnymi dodatkami i niekoniecznie z wędliną. Podstawa - ser żółty i pasta z twarogowa.
SKŁADNIKI:
300 g twardej mozzarelli - porcja w zgrzanej folii*
150 g szynki konserwowej - pokrojone w cienkie plastry
150 g sera białego
2 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku - dowolnie
natka pietruszki
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pieprz, pieprz ziołowy
sól - nie dużo, bo i ser i wędlina są już solone
PRZYGOTOWANIE:
- Z białego sera zrobić pastę. Ser biały zmiksować blenderem - dodać wszystkie składniki, oprócz sera żółtego i szynki.
- Ser mozzarella w opakowaniu - włożyć do gorącej wody i obracać, żeby ciepło równomiernie się rozeszło.*
WYKONANIE:
- Mozzarellę od razu, po wyjęciu z wody wyłożyć na stolnicę, rozwałkować wałkiem do ciasta - podłużnie, na grubość ok. 5 mm.
- Mozzarellę posmarować pastą, wyłożyć plastry szynki na to jeszcze jedną warstwę pasty twarogowej.
- Zrolować ciasno - zawinąć ściśle w przezroczystą folię spożywczą - włożyć do lodówki do stężenia.
* Ser nie musi być w zgrzanej folii, bo nie musi być podgrzewany w wodzie - wystarczą cienko pokrojone duże plastry sera, a roladki można zrobić mniejsze.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz