Chrupiące orzechy w karmelu i kajmak, dodający wilgoci - taki piernik zrobiłam pierwszy raz i na pewno go powtorzę. W pierniku, ktory piekłam na święta nie dodałam bakalii, najpierw zastanawiałam się jakie dodać, bo chciałam z tego co upiekłam zrobić różne wersje - w końcu zapomniałam i nie dodałam nic. W związku z tym, żeby "coś sobą reprezentował" na święta przełożyłam powidłami więcej niż jedną warstwę, a teraz jak zostały mi ścinki - ścięte wyrośnięte brzuszki i jeden spód - połączyłam z kajmakiem, a to, że moją miłością z dzieciństwa są orzechy włoskie i nie dopuszczalne wręcz, żeby ich zabrakło w pierniku - dodałam smażone w karmelu. Miałam trochę wątpliwości, co do ilości słodyczy w nim, ale duża ilość włoskich orzechów przełamuje te smaki - i wyszedł na prawdę bardzo dobry.
SKŁADNIKI: na jedną długą blaszkę "keksówki"
100 g masła
4 dużych jaj - oddzielić
250 g cukru pudru
250 g miodu - płynny
1 pełna łyżka korzeni - świeżo zmielony cynamon i goździki
400 g mąki krupczatki
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
10 g proszku do pieczenia
Kajmak:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - ok. 500 g
Orzechy w karmelu:
150 g orzechów
50 g cukru
1 łyżka miodu
30 g masła
PRZYGOTOWANIE:
- Kajmak: Puszkę mleka skondensowanego, zalać wrzątkiem i gotować 3 godziny na małym ogniu. Puszka musi być cała zanurzona w wodzie. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Po trzech godzinach - nie otwierać od razu - albo zostawić na jakiś czas bez otwierania, albo zanurzyć w zimnej wodzie, żeby lekko ostygła.
- Ciasto jest bardzo gęste nie nadaje się do ubijania łopatkami - najlepiej mikserem stojącym.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Miód, jeśli jest w stanie stałym - rozpuścić i wystudzić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 º C.
WYKONANIE:
- Masło utrzeć na pianę, dodawać żółtka, cukier, zimny miód, korzenie, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Później śmietanę i resztę mąki.
- Na koniec dodać pianę z białek - najpierw dodać część - zmieszać wszystko, aż ciasto się rozluźni. Potem dodać jeszcze pianę na dwa razy - delikatnie mieszając.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 º C - po pół godziny zwiększyć temperaturę.do 200 º C - piec w sumie ok. 1 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
- Wystudzony piernik przekroić na pół - wyłożyć więcej niż połowę masy kajmakowej - zostawić trochę do pomarowania wierzchu. Posmarowąć resztą masy wierzch piernika.
- Orzechy w karmelu: Na patelnię wyłożyć cukier - jak zacznie się rozpuszczać dodać masło, miód - roztopić. Dodać orzechy - parę minut przesmażyć, mieszając - do utworzenia ładnego sosu karmelowego. Nie smażyć zbyt długo, żeby z sosu, po wystygnięciu nie zrobiła się skorupa. Wykładać od razu gorące.
- Na wierzch piernika, posmarowanego kajmakiem wyłożyć gorące orzechy w karmelowym sosie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz