7 stycznia 2014

Wieprzowina z selerem i sosem cytrynowym na sposób grecki

Znakomite, zdrowe danie mięsne, które nie jest ciężkostrawne. Można zamiast wieprzowiny użyć cielęciny, lub wołowiny. Seler wzbogaca mięso o zalety zdrowotne - a dodatek sosu cytrynowego nadaje mu ciekawego smaku. Do tego podałam surówkę z cykorii i pomarańczy i to bardzo dobrze smakowało. Po za tym można podać z ziemniakami lub ryżem - ja podałam z ryżem "Tre colori". 

SKŁADNIKI:

750 g wieprzowiny bez kości
sól, pieprz,
olej do smażenia
2 cebule
1/2 łyżki mąki

750 g obranych bulw selera
sól, sok z 1/2 cytryny

sos cytrynowy:
2 jaja
sok z 1,5 cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju - wrzucić mięso i przesmażyć na dużym płomieniu do zrumienienia - mieszając.
  • Cebule obrać, zetrzeć na najdrobniejszej tartce i dodać do mięsa jak będzie przyrumienione - zmiejszyć ogień, smażyć - mieszać - ok. 10 min.
  • Przygotować wrzątek - potrzebny do podlewania mięsa.
  • Mięso posypać mąką - przesmażyć - podlać ok. 1 szklanki wrzątkiem - dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
  • Nastawić wodę do obgotowania selerów. Selery obrać, pokroić w grubą kostkę. Wodę lekko posolić i zakwasić sokiem z cytryny - wrzucić kostki selera - gotować 5 min. Odcedzić na sicie.
WYKONANIE:
  1. Do prawie miękkiego mięsa dodać odcedzony seler - dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  2. W tym czasie trzeba przygotować sos cytrynowy - którym od razu po przygotowaniu polewa się potrawę i od razu podaje.
  3. Sos cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryny. Roztrzepać w misce jaja z sokiem z cytyny. W rondlu rozgrzać oliwę - dodać mąkę mieszać - lekko przesmażyć-  ma być jasna zasmażka. Rozprowadzć ją sosem z mięsa, jeśli trzeba podlać mięso wodą. Zasmażkę wyłączyć i od razu wlewać energicznie mieszając rozmącone jaja z sokiem cytynowym. Dodać szczyptę cukru ew. soli. W przepisie oryginalnym proponują od razu polać sosem mięso i podawać. Ja sos cytrynowy podgrzałam delikatnie do zgęstnienia, bo przygotowałam od razu tylko jedną porcję.
SMACZNEGO!



Źródło przepisu: artykuł "Pora na seler" w Twoim Stylu" - nie wiem z którego roku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...