Rurki makaronu nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem soczewicy, selera naciowego i pora - lepszy i zdrowszy niż z samym mięsem. Uwielbiam makarony, a najbardziej zapiekane pod beszamelem - polecam
SKŁADNIKI:
250 g cannelloni
sos pomidorowy:
1 szklanka soczewicy
2 szklanki wody
700 g mięsa mielonego - może być mieszane wieprzowo - wołowe
olej do smażenia
2 łyżki masła
1 łodyga selera naciowego
1/2 białej części pora
1 duża cebula
4 ząbki czosnku - 2 posiekane do przesmażenia
1 karton gęstego przecieru pomidorowego - 500 ml.
1 jajko
sól
pieprz
bazylia
sos beszamelowy:
100 g masła
1/3 szklanki mąki
3/4 litra mleka
szałwia suszona albo gałka muszkatołowa
sól
100 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości, posolić.* Odlać nadmiar wody - połowę soczewicy zmiażdżyć, albo zblendować.
- Rozdrobnić warzywa. Rozgrzać dużą patelnię - wlać olej, po chwili masło - przesmażyć na tym rozdrobnione warzywa. Dodać mięso - rozgniatać, żeby się nie zlepiało - smażyć ok. 10 min. Zdjąć patelnię z ognia, zostawić do przestudzenia.
- Do przecieru pomidorowego dodać przyprawy, posiekaną bazylię i czosnek - 2/3 wylać na dno żaroodpornego naczynia, resztę dodać do mięsa.
- Mięso, część sosu pomidorowego, soczewicę i roztrzepane jajko, sól, pieprz - połączyć na jednolitą masę.
WYKONANIE:
- Przygotować sos beszamelowy: na patelnię wyłożyć masło, wsypać mąkę - mieszać chwilę, dodawać po trochu zimne mleko ciągle mieszając do zgęstnienia - posolić zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, odrobinę szałwii.
- Suche rurki cannelloni nadziewać dość ciasno masą mięsną, układać na sosie pomidorowym. Zalać całość beszamelem, posypać startym parmezanem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika zapiekać ok. 30-40 minut w temp. ok. 200º C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz