25 lutego 2014

Cannelloni z mięsem mielonym i soczewicą

Rurki makaronu nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem soczewicy, selera naciowego i pora - lepszy i zdrowszy niż z samym mięsem. Uwielbiam makarony, a najbardziej zapiekane pod beszamelem - polecam

SKŁADNIKI:

250 g cannelloni

sos pomidorowy:
1 szklanka soczewicy
2 szklanki wody
700 g mięsa mielonego - może być mieszane wieprzowo - wołowe
olej do smażenia
2 łyżki masła
1 łodyga selera naciowego
1/2 białej części pora
1 duża cebula
4 ząbki czosnku - 2 posiekane do przesmażenia
1 karton gęstego przecieru pomidorowego - 500 ml.
1 jajko
sól
pieprz
bazylia

sos beszamelowy:
100 g masła
1/3 szklanki mąki
3/4 litra mleka
szałwia suszona albo gałka muszkatołowa
sól
100 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE:
  • Soczewicę wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości, posolić.*  Odlać nadmiar wody - połowę soczewicy zmiażdżyć, albo zblendować.
  • Rozdrobnić warzywa. Rozgrzać dużą patelnię  - wlać olej, po chwili masło - przesmażyć na tym rozdrobnione warzywa. Dodać mięso - rozgniatać, żeby się nie zlepiało - smażyć ok. 10 min. Zdjąć patelnię z ognia, zostawić do przestudzenia.
  • Do przecieru pomidorowego dodać  przyprawy, posiekaną bazylię i czosnek - 2/3 wylać na dno żaroodpornego naczynia, resztę dodać do mięsa.
  • Mięso, część sosu pomidorowego, soczewicę i roztrzepane jajko, sól, pieprz - połączyć na jednolitą masę.
WYKONANIE:
  1. Przygotować sos beszamelowy: na patelnię  wyłożyć masło, wsypać mąkę - mieszać chwilę, dodawać po trochu zimne mleko ciągle mieszając do zgęstnienia - posolić zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, odrobinę szałwii. 
  2. Suche rurki cannelloni nadziewać dość ciasno masą mięsną, układać na sosie pomidorowym. Zalać całość beszamelem, posypać startym parmezanem.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika zapiekać ok. 30-40 minut w temp. ok. 200º C.
*Nie trzeba jej wcześniej moczyć, a solić jak jest już miękka.

SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...