22 lutego 2014

Bezy przekładane kremem cytrynowym

Dla wielbicieli bezowych deserów - najlepsze połączenie bezów jakie jadłam - bardzo słodkiego z lekko kwaśnym. Te bezy doskonale nadają się również do zamrożenia. Można jeść nie mrożąc, a mrożone - albo chwilę po wyjęciu z zamrażarki, albo po całkowitym rozmrożeniu.

SKŁADNIKI: na ok 8 - 10 złożonych bezów 

Bezy:
150 ml. białka - ok. 3 białka
200 g cukru 
szczypta soli, 
3 - 4 krople soku z cytryny

Masa:
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
40 g masła

3 jaja

1 szklanka śmietany kremówki 36 %

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec bezy najlepiej poprzedniego dnia, żeby zostawić do całkowitego wysuszenia.
  • Przygotować lemon curd - zostawić do całkowitego wystygnięcia - można też to zrobić poprzedniego dnia.
WYKONANIE:

Bezy:
  1. Piekarnik nastawić na 150º C
  2. Na papierze do wypieków narysować szklanką kółka i papier odwrócić na drugą stronę, żeby nie nakładać na ołówek masy bezowej. Lepiej widać obrys kółek na jasnym blacie - po nałożeniu bez wystarczy zsunąć na blachę. 
  3. Białka najpierw spienić wolniejszymi obrotami, dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć prędkość, jak będą sztywne zacząć dodawać po trochu cukier. Ubijać cały czas, aż masa będzie lśniąca.
  4. Umieścić masę w rękawie cukierniczym, czy szprycy do dekoracji tortów i wciskać na przygotowany papier kółka i krążki - przesunąć na blachę z piekarnika.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom, ale od razu zmniejszyć temperaturę do 100º C. 
  6. Po upływie 1/2 godziny jeszcze zmniejszyć do 75 º C, później po ok. 2 godzinach zmniejszyć do 50ºC - zostawić do całkowitego wysuszenia.
Masa: 
  1. W garnuszku umieścić skórkę, wodę, sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewać mieszając  do rozpuszczenia wszystkich składników i chwilę jeszcze podgrzewać. Zestawić z palnika.
  2. Jaja mocno roztrzepać mikserem - wlać do zestawionego z palnika garnka, energicznie mieszając. Postawić z powrotem na palniku, albo w kąpieli wodnej - ja to robię w garnuszku do gotowania mleka, bo takie masy lubią się przypalać. Mocno podgrzać do zgęstnienia i jeszcze chwilę. Przykryć szczelnie folią spożywczą w taki sposób, żeby była przyklejona do całej wierzchniej warstwy. Wystudzić i schłodzić.
  3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. 
  4. Trochę śmietany najpierw włożyć do cytrynowego kisielu i połączyć, żeby rozluźnić trochę kisiel. Potem połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.
Na krążek bezowy nakładać część masy i przykryć bezowym kółkiem - najlepiej przekładać tuż przed podaniem. Suche bezy trzymać w temperaturze pokojowej, masę w lodówce.

SMACZNEGO!




Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/mrozony-tort-bezowo-cytrynowy
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...