19 lutego 2014

Marokańska zupa z kurczakiem, ciecierzycą i kaszą jęczmienną

Po polsku nazwałabym tę zupę - wypasiony krupnik. Pożywna i bogata w różne składniki zupa, gotowana na całym kurczaku z dodatkiem kaszy jęczmiennej, cieciorki, podduszonych warzyw - do tego przyprawy mielona kolendra i kminek. Przepis pochodzi z libańskiego bloga. Podaje się z ostrą przyprawą harissa*, ja podałam dodając bezpośrednio do miski zupy ostrą mieloną paprykę, mielony kminek i świeżą kolendrę.

SKŁADNIKI:

300 g  ciecierzycy, albo 2 x 400 g w puszce
1 duży kurczak ok. 1,8 kg
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej

1 łyżka oleju do smażenia
1 średnia cebula - posiekać
2 marchewki -w krążki
2 łodygi selera naciowego - cienkie plasterki
1 czerwona papryka - posiekać

1 liść laurowy
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz
świeża kolendra
harissa*

PRZYGOTOWANIE:

  • Ciecierzycę, jeśli nie z puszki - wypłukać w zimnej wodzie, zalać większą ilością wody - moczyć do następnego dnia.
WYKONANIE:
  1. Umytego i oczyszczonego kurczaka, wypłukaną na sicie kaszę zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć do minimum ogień. Oczyścić z wytwarzających się szumowin i gotować ok. 1,5 godziny. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie wyjąć kurczaka, nieco ostudzić, obrać jeszcze ciepły. Większe kawałki mięsa porwać w rękach.
  2. Namoczoną ciecierzycę ugotować oddzielnie bez soli do miękkości - co najmniej 1 - 1,5 godziny
  3. Umyte i pokrojone warzywa - cebulę, paprykę, seler i marchew przesmażyć na oleju do zmiękczenia. Dodać dodać liść laurowy, po dwie łyżeczki mielonego kminku i kolendry - przesmażyć 1 minutę, aby wydobyć aromat przypraw.
  4. Zagotować wywar z kurczaka - dodać same ładne kawałki kurczaka, ciecierzycę, duszone warzywa z przyprawami - przyprawić solą i pieprzem. Gotować krótko 5-10 min.
  5. Podawać ze świeżą kolendrą, ostrym sosem paprykowym, dodatkową ilością mielonego kminku i kolendry.
* Harissa jest to wg Wikipedii ostra, używana w Tunezji pasta z chili i czosnku, często też z dodatkiem kolendry i kminku

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...